Giermek
Mam takie pytanko...
Czy jest jaki¶ tytu³, który ukazuje bardziej szczegó³owo przebieg tej¿e wojny?
Po przeczytaniu "Smoków Letniego P³omienia" pozosta³ mi wielki nie dosyt na temat tej¿e wojny.
Czytaj±c Dl Nexus znalaz³em informacje jak zgin±³ Ariakan, jak potoczy³a siê bitwa o Wie¿e Najwy¿szego Klerysta ale to nie to samo co przeczytaæ o tym ksi±¿kê...
Bardzo Mnie ciekawi równie¿ jak wygl±da³a bitwa Bogów wraz z po¶miertnymi duszami w Otch³ani.
Jak inne rasy walczy³y z armi± Chaosu oraz atak Konklawe na Twierdzê Burz? I wszystko co z tym jest zwi±zane
Z tego co siê orientujê nie ma takiej ksi±¿ki, poszuka³em teraz w internecie i równie¿ nic nie znalaz³em jest tylko "¦wit nowej ery" zaraz po wojnie chaosu ale to pewnie Cie nie interesuje. Równie¿ chcia³ bym dowiedzieæ siê czego¶ wiêcej na ten temat, mo¿e jest jaka¶ ksi±¿ka tylko nie zosta³a wydana w Polsce.
The Knight of Solamnia
Jest pewna ksi±¿ka - Smoki Chaosu. Bardzo s³abe t³umaczenie, ale opowie¶ci ciekawe, w³a¶nie z wojny z Ojcem wszystkiego i niczego. W Brygadzie Kanga (ksi±¿ka o smokowcach) te¿ jest wspomniane o wojnie chaosu, ale tylko epizodycznie.
The Knight of Solamnia
tylko uwa¿aj na t³umaczenie. Gnomy to tam skrzaty, a rycerze Solamnijscy walcz± szablami, jak piraci:) to tylko l¿ejsze z wpadek t³umacza, a bardziej Pani t³umaczki:)
Zwyk³y obywatel
Niedawno zacz±³em j± czytaæ i w³a¶nie przez t³umaczenie jako¶ mi siê odechcia³o, do skrzatów jeszcze nie dotar³em ale szable niez³e mnie zdziwi³y. Zastanawiam siê czemu po przet³umaczeniu nie dali jej do przeczytania komu¶ kto ju¿ wcze¶niej t³umaczy³ i mu to wysz³o.
The Knight of Solamnia
Mimo t³umaczenia warto siê pomêczyæ, bo niektóre opowiastki s± ciekawe
The Knight of Solamnia
Raistlin napisał:
Ja wczoraj zacz±³em czytaæ, ca³kiem ciekawe nawet.
Napisz jak wra¿enia:)
Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.
Muszê powiedzieæ ¿e mnie te¿ to ciekawi, bo nie czyta³em jeszcze ¿adnej ksi±¿ki zwi±zanej z t± wojn±, ale by³o o niej wspominane w Wojnie dusz.
Równie¿ trochê poszpera³em i znalaz³em jeszcze Brygadê ¶mierci, ale by³o to na angielskiej wikipedi i nigdy nie czyta³em tej ksi±¿ki .
The Knight of Solamnia
Brygada ¦mierci - Ja czyta³em, uda³o mi siê j± nawet kupiæ nawet dobra ksi±¿ka, dzieje siê mo¿na powiedzieæ w trakcie wojny Chaosu, ale tak lekko obok. Trzeba przeczytaæ 4 czê¶æ kronik, smoki letniego p³omienia - tam jest wszystko dobrze opisane
Rycerz Miecza
"Smoki Chaosu" odradzam - wojna Chaosu jest z ca³± pewno¶ci± ciekawym tematem, a ten zbiór opowiadañ mo¿e i by³by niez³y, gdyby nie wspomniane przez was t³umaczenie. Naprawdê tragiczne, ca³kowicie psuje klimat ksi±¿ki (choæ niektórzy autorzy równie¿ zawinili).
A je¶li chodzi o "Brygadê Kanga" - mo¿e nie jest w niej a¿ tak wiele, je¶li chodzi o Wojnê Chaosu, ale pod wzglêdem tre¶ci na pewno ciê zadowoli - bardzo dobra ksi±¿ka, podobnie jak jej kontynuacja "Drakoñskie metody", chocia¿ do¶æ trudno dostêpna.
The Knight of Solamnia
Brygada ¦mierci (Kanga) jest na naszym forum w ebookach, a Drakoñskie metedy kupi siê na allegro nowe za 26 z³.
Rycerz Miecza
Ebook to nie to samo, co ksi±¿ka na pó³ce. Poza tym mo¿e ¼le siê wyrazi³em - to w³a¶nie "Brygada..." jest trudno dostêpna, "Drakoñskie metody" mo¿na dostaæ spokojnie, najwyra¼niej ¼le z³o¿y³em zdanie
Mistrz podziemi
Vanthanoris napisał:
Ebook to nie to samo, co ksi±¿ka na pó³ce.
Dok³adnie, dlatego nie ¶ci±gam tego..
Giermek
Wspomnienia o Wojnie Chaosu s± jeszcze na pocz±tku "¦witu Nowej Ery", ale raczej zdawkowe.