DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2011-11-13 19:39:10

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Najlepsza i najgorsza ksi±¿ka waszym zdaniem?

Nawi±zujê do krytyki "Szczê¶cia £asicy". Mo¿ecie tu obsmarowaæ najgorsze ksi±¿ki z ca³ej serii i pochwaliæ najlepsze.
Jak dla mnie najgorsze by³o "Ostrze burzy", za zupe³n± niespójno¶æ z ksi±¿k±. Bohaterowie s± ju¿ w Thorbardinie, a lord Verminard jeszcze ¿yjê? Po za tym mieli jeszcze kilka wpadek.
Ca³o¶æ wydawa³a mi siê jaka¶ ¶ci±gniêta. Postacie przypomina³y trochê bohaterów Lancy.
Hauk --> Caramon
Lavim --> Tas
Kelida --> Tika

A najbardziej (wbrew wszystkim) podoba³y mi siê "Smoki Zagubionej Gwiazdy". Dla mnie to by³o mistrzostwo z ka¿dego wzglêdu .

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#2 2011-11-13 20:01:23

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Re: Najlepsza i najgorsza ksi±¿ka waszym zdaniem?

Je¶li chodzi o najlepsz± i najgorsz± ksi±¿kê, to na prawdê trudno siê zdecydowaæ.
Zacznijmy od najgorszej - trylogia "Wojna Dusz" by³a dla mnie do¶æ nieciekawa, co nie znaczy, ¿e z³a. O miano najgorszej ksi±¿ki cyklu mog³yby powalczyæ wg. mnie "Smoki Chaosu" - zbiór do¶æ s³abych opowiadañ o tragicznym t³umaczeniu, mo¿e ze 2-3 mnie zaciekawi³y, ale jako ca³o¶æ ksi±¿ka prezentuje siê na prawdê niezbyt dobrze - oraz "Rycerz Galen" - kontynuacja "Szczê¶cia £asicy", znacznie gorsza od poprzedniej czê¶ci. Je¶li chodzi o dok³adniejszy opis fabu³y itd. to niestety wolê teraz tego nie robiæ - ksi±¿ki te czyta³em do¶æ dawno i nie mam a¿ tak dobrej pamiêci co do tego, co dzia³o siê w danej ksi±¿ce, zw³aszcza w takiej, która nadto mnie nie ciekawi³a.
Co do najlepszej - tu ju¿ mam wiêkszy dylemat. Wybiera³bym pomiêdzy: "Ku¼ni± Dusz", "Smokami jesiennego zmierzchu" (a w zasadzie pierwszymi trzema czê¶ciami "Kronik"), a "Kagonesti". W pamiêæ zapad³y mi równie¿ takie tytu³y, jak: "Mord w Tarsis" oraz dwutomowa seria - "Brygada Kanga". No i jeszcze zbiór opowiadañ - "Magia Krynnu", który mo¿e nie jest a¿ tak wybijaj±cy siê na pozosta³e tomy, ale do¶æ czêsto do niego wracam (tak na prawdê to nie wiem czemu).
Jednoznacznego zdania nie mam.
Jak sobie jeszcze przypomnê o jakich¶ tytu³ach, to napiszê.

#3 2011-11-14 00:27:14

Raistlin

Shalafi

8930444

O Silvan wymy¶li³ fajny temat.

"Ostrze burzy" (tak jak "Irdowie") by³o potrzebne DL celem poznania lepiej krasnoludów. Chocia¿ ksi±¿ka sama w sobie (mimo, ¿e ciekawa) na kolana mnie nie powali³a, nastêpna z tych s³abszych to bez w±tpienia "Smoki Chaosu". V ery szczerze nienawidzê wiêc trafia tutaj równie¿ "Wojna Dusz".

Najlepsze: "Ku¼nia dusz" mistrzostwo po prostu pod ka¿dym wzglêdem. "Minotaur Kaz" za wspania³y wci±gaj±cy klimat, niemal by³em tam, na Krynnie gdy czyta³em t± ksi±¿kê. Oczywi¶cie "w±tek g³ówny" czyli Kroniki i Legendy i to by by³o na tyle.

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#4 2011-11-14 08:15:57

Xazax

Mistrz podziemi

Silvan napisał:

Bohaterowie s± ju¿ w Thorbardinie, a lord Verminard jeszcze ¿yjê? Po za tym mieli jeszcze kilka wpadek.

Polecam "Smoki krasnoludzkich podziemi" tam wpadka siê wyja¶nia

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#5 2011-11-14 11:30:24

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Hmm. Najlepsze to na pewno kroniki i legendy:) postawa do przeczytania dla ka¿dego fana fantasy. Bardzo podoba³a mi siê równie¿ legenda o Humie (lubiê tego rycerza;D). Kagonesti z zaginionych opowie¶ci jest chyba najlepsza ( z tych co czyta³em), choæ kraina minotaurów nie jest gorsza. Bardzo podoba³a mi siê wojna dusz;) i mroczny uczeñ (wypowied¼ z dedykacj± dla Raistlina). Ku¼nia dusz - ksi±¿ka dobra, ale (dla mnie) by³y lepsze.
Najs³absza to oczywi¶cie Szczê¶cie £asicy i Noc Oka (choæ nie by³o z³e, ale nie jest to dzie³o wybitne).

Est Sularus oth Mithas

#6 2011-11-14 11:50:50

Xazax

Mistrz podziemi

Póki co najbardziej epicka to "Smoki letniego p³omienia"

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#7 2011-11-23 17:43:36

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Xazax napisał:

Polecam "Smoki krasnoludzkich podziemi" tam wpadka siê wyja¶nia

Wiem czytam... Czytam czytam i nie mogê skoñczyæ... Chyba zaczynam zmieniaæ siê w mugola . Doszed³em ju¿ prawie do koñca i nadal pozostaje wiele do ¿yczenia. Otó¿ ksi±¿ka ogólnie zno¶na, tylko tak jak gdzie¶ ju¿ czyta³em autorzy nie maj± tu du¿ego pola do popisu. Nie mog± zrobiæ jakiej¶ epickiej akcji i zabiæ (lub chocia¿ bardziej poturbowaæ) jakiej¶ osoby, w stopniu wiêkszym jaki sta³o siê to Tice... Po za  tym nadal s± kontrasty. Z tego co dobrze pamiêtam "Ostrze Burzy", to nie zgadza siê liczba uchod¼ców i w jednej ksi±¿ce thanem Hylarów jest Hornfel, a w drugiej Arman. Po za tym jest jeszcze kilka takich... Ogólnie gdyby nie te pomy³ki, to ksi±¿ka by³a by niez³a, poniewa¿ N.V.Berberick pisze ca³kiem nie¼le. (Za wszelkie nie domówienie przepraszam, ale tak mówi³em nie przeczyta³em jeszcze Smoków Krasnoludzkich Podziemi.)

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#8 2012-01-25 11:16:32

QuicksilveR

Giermek

5286566

Najlepsze, z tych które czyta³em: Legendy, Ku¼nia Dusz
Najgorsze: "¦wit Nowej Ery". Ksi±¿ka napisana tak, jakby autor jecha³ galopem i na oklep przez przygody bohaterów. Doda³bym jeszcze "Smoki", ale mo¿e muszê je przeczytaæ jeszcze raz, to mo¿e zmieniê zdanie.

#9 2012-12-02 11:29:40

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Najlepsze i najgorsze... To bêdzie trudne, ale siê postaram!

Zacznê od najgorszych, bo jak wiadomo skrytykowaæ zawsze ³atwiej. Z pe³n± ¶wiadomo¶ci±, zdrowa na ciele i umy¶lê uznajê za najgorsz± seriê Smoki Nowej Ery. Okropna, nieprzyjemnie mi siê czyta³o poza kilkoma w±tkami. Nie przywi±zujê siê do ¿adnej postaci, ba! nawet z nich za bardzo nie polubi³am. Jedyne co zwróci³o moj± uwagê to B±bella, ale jej historia by³a SKO-PA-NA. Rozczarowa³am siê, bo uzna³am, ¿e pozna³am w koñcu jednego z Poszkodowanych.

Co do najlepszych tu mam wiêkszy problem, bo przecie¿ wszyscy mienimy siê fanami DL, wiêc jak tu wybraæ co¶, co jest najlepsze z najlepszych? Przecie¿ nie mo¿na tu powiedzieæ o jednej ksi±¿ce. Poruszy³o mnie ca³e mnóstwo, ca³a historia naszych Bohaterów Lancy... Mam wyrzuty sumienia, ale wybieram z sentymentu Kroniki. Nie pierwszy tom, nie drugi, ani trzeci tylko ca³± trylogiê. W ca³o¶ci jest najlepsz± histori± w ¶wiecie Krynnu jak± napisano, choæ Legendy mnie wzruszaj±, Wojna Chaosu jest epicka, Wojna Dusz jest ¶wietna, a Mroczny Uczeñ poch³ania. Kroniki Raistlina, te¿ trzeba przeczytaæ, "Pierworodny" te¿ szalenie mi siê podoba³, "Gor±czka Podró¿y", "Minotaur Kaz"... Tego jest ca³e mnóstwo! kocham je wszystkie, ale chyba jednak z najczystszym sumieniem wybieram Kroniki. S± NAJ.

#10 2018-06-02 22:05:22

DeepHeat

Rycerz Korony

W wielu miejscach natkn±³em siê, ¿e Smoki Chaosu to najgorsza ksi±¿ka wydana po polsku. Pokrótce powiedzcie mi dlaczego? Bo je¶li to maniana, to nawet na Kindla nie wrzucam...

#11 2018-06-03 08:34:25

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Smoki Chaosu to zbiór opowiadañ wielu, ró¿nych autorów. Jak zawsze w takich zbiorach trafiaj± siê rzeczy lepsze i gorsze. O ile opowiadania pisane przez autorów klasycznych dla DL s± dobre lub nawet bardzo dobre, to s± tam równie¿ opowiadania autorów dopiero pretenduj±cych do DL. Lepsze  gorsze, oczywi¶cie. Ogólnie powiedzia³bym, ¿e poziom jest lepszy od amatorszczyzny z fanfiction, lecz do mistrzostwa sporo brakuje (poza opowiadaniem Maragret Weis, Jaen Rabr i Douglasa Nilesa). Ogó³em: warto przeczytaæ, lecz tylko za darmo , na zakup szkoda kasy.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#12 2018-06-03 08:35:11

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Smoki Chaosu to zbiór opowiadañ wielu, ró¿nych autorów. Jak zawsze w takich zbiorach trafiaj± siê rzeczy lepsze i gorsze. O ile opowiadania pisane przez autorów klasycznych dla DL s± dobre lub nawet bardzo dobre, to s± tam równie¿ opowiadania autorów dopiero pretenduj±cych do DL. Lepsze  gorsze, oczywi¶cie. Ogólnie powiedzia³bym, ¿e poziom jest lepszy od amatorszczyzny z fanfiction, lecz do mistrzostwa sporo brakuje (poza opowiadaniem Maragret Weis, Jaen Rabr i Douglasa Nilesa). Ogó³em: warto przeczytaæ, lecz tylko za darmo , na zakup szkoda kasy.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#13 2018-06-05 17:19:19

DeepHeat

Rycerz Korony

Przyk³adowo Krainy Magii Forgotten Realms by³ niez³e lata temu. Ale w przypadku Smoków Chaosu natrafi³em na wyj±tkowo wiele wrogich opinii.
Pomy¶la³em sobie, ¿e to co¶ w stylu t³umaczenia £oziñskiego Tolkiena.

#14 2018-06-06 07:35:51

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Nie, z przypadkiem t³umaczenia autorstwa £oziñskiego to nic nie ma wspólnego. Po prostu zbieranka opowiadañ na bardzo ró¿nym poziomie. Od dobrych do... miernych. Przeczyta³em, lecz raczej do nich nie wrócê.

#15 2018-06-06 07:35:57

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Nie, z przypadkiem t³umaczenia autorstwa £oziñskiego to nic nie ma wspólnego. Po prostu zbieranka opowiadañ na bardzo ró¿nym poziomie. Od dobrych do... miernych. Przeczyta³em, lecz raczej do nich nie wrócê.

#16 2018-06-06 07:36:01

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

#17 2018-06-06 16:39:32

DeepHeat

Rycerz Korony

Rozumiem pisaæ do mnie podwójnie...ale potrójnie?? Musisz mnie mieæ za t³umoka jakowego¶ czy co?

#18 2018-06-06 17:52:47

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Sorry, napisa³em tylko raz. Na tym forum tego typu bug czasem siê zdarza, niestety. Pierwszy za³o¿yciel, Raistlin, te¿ mia³ k³opoty z usuwaniem tego. A za "t³umoka" nie mam nikogo. Niby z jaiej racji?

#19 2024-05-19 19:33:08

ericlindros

Rycerz Korony

SkÄ…d: Husavik

Jestem za du¿ym fanem ¿eby wyró¿niæ jaki¶ konkretny tytu³ wiêc t± czê¶æ tematu w±tku przemilczê a co do najs³abszych nie bêdê oryginalny Smoki chaosu nie do¶æ,¿e t³umaczenia s³abe to wiêkszo¶ci opowie¶ci nudne.Dodalbym tytu³y "Szczê¶cie £asicy" oraz kontynuacja "Rycerz Galen" jak dla mnie tytu³y nic nie wnosz±  do ¶wiata Krynnu oraz Dargonesti czyli "wodne elfy" ciê¿kie dla mnie do wyobra¿enia jak dla niektórych ¶wiat minotaurów czyli kwestia wyobra¼ni:)Tak¿e "Mord w Tarsis" nie przypad³ mi do gustu choæ pomys³ ciekawy i ksi±¿ka jest orygina³em w li¶cie tytu³ów tej serii

Stopka forum

RSS