Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.
Margaret Weis wraz z Hickmanem zajêli siê tworzeniem nowej sagi pod nazw± "Dragonships". Nie wiadomo jeszcze ile ksi±¿ek Dragonlance zostanie przet³umaczone na jêzyk polski, ale pewnie jest ¿e jak na razie mamy wiêcej pytañ ni¿ odpowiedzi.
-Co stanie siê z elfami po utracie pañstw.
-Co zrobi± rycerze Nerakiscy.
-Jakim bogiem (z³ym, dobrym, czy neutralnym) jest Mina.
I wiele innych. Co o tym my¶licie i czy bêdziecie czytaæ t± now± sagê?
Ostatnio edytowany przez Silvan (2011-07-23 22:58:29)
No tak, zakoñczenie Wojny Dusz pozostawia pewne pytania bez odpowiedzi jest te¿ ¶wietnym pod³o¿em do napisania dalszego ci±gu. Mam nadzieje, ¿e kiedy¶ powróc± do DL.
Co do nowej sagi... na razie czytam cykl "Pie¶ñ lodu i ognia" Martin'a George'a R. R. (Gra o tron HBO) pó¼niej pewnie zainteresujê siê "Dragonships" bo lubiê ksi±¿ki o smokach.
Polecam Ci "Smocze królestwo" Knaaka, niestety po przeczytaniu wszystkich tomów pozostawia do¶æ spory niedosyt. Du¿o niedokoñczonych w±tków na których podstawie mo¿na by napisaæ jeszcze wiele ksi±¿ek. Ale mimo to my¶lê, ¿e warto to przeczytaæ, bo klimat jest fantastyczny... zniszczony przez magiê ¶wiat Nimth itd. Nawet jeden z motywów z Dragonrealm wykorzysta³em na maturze z polaka co bardzo zainteresowa³o komisjê
Btw. dwóch aktywnych u¿ytkowników ju¿ jest! Rejestrowaæ siê ludzie!
Brzmi fajnie to "Smocze królestwo", ale moim zadaniem ¿yciowym jest przeczytani wszystkich ksi±¿ek z DL, które oczywi¶cie wysz³y po Polsku.
Zdajê mi siê ¿e skoro Margaret Weis i Tracy Hickman opu¶cili ¶wiat Dragonlance, to teraz inni autorzy mog± siê wy¿yæ artystycznie.
"Smoki Wojny Dusz: W poszukiwaniu mocy" - To ksi±¿ka pod redakcj± Margaret Weis, ale pisana przez wielu autorów . Mo¿e nie wszystko jeszcze stracone...
The Knight of Solamnia
a bursztyn i popió³, bursztyn i ¿elazo, bursztyn i krew? to¿ to nic innego jak kontynuacja Wojny Dusz
Rycerz ¶mierci
Smocze ko¶ci czyta³em i moim zdaniem posiada ona ten "klimat" Ani siê obejrzysz ju¿ zarwana nocka
Mroczny uczeñ nie zaspokoi³ mojej ciekawo¶ci. Co sta³o siê dalej w królestwie Silvanesti, lub czy elfy odzyskaj± Quiltanesti. Jeszcze jedno pytanko, czy ma kto¶ jakie¶ wie¶ci o "Bursztyn i krew"?
Giermek
Nie s±dzê, aby by³ to koniec. Warto zerkn±æ sobie na tytu³y angielskie u³o¿one w kolejno¶ci chronologicznej czasu Krynnu. Widaæ, ¿e po zakoñczeniu Mrocznego ucznia napisano jeszcze wiele ksi±¿ek o ró¿nej tematyce (nawet o goblinach ). Jest pole do popisu.
A tak swoj± drog±, martwi mnie fakt, ¿e ostatnia ksi±¿ka wydana spod znaku DL by³a w roku 2010. Ponad 2 lata bez nowej publikacji? Mam nadziejê, ¿e jednak kto¶ tam jeszcze co¶ pisze...
Mia³em wielk± przyjemno¶æ czytaæ Smocze Ko¶ci, Tajemnicê Smoka i Gniew Smoka i muszê przyznaæ, ¿e Weis i Hickman nie wypadli z formy, cykl Dragonships czyta siê lekko i ³atwo, historia jest bardzo wci±gaj±ca, a ja ju¿ nie mogê doczekaæ siê nastêpnych losów Skylana Ivorsona. Problem jednak polega na tym, ¿e z pocz±tku zapowiadano 6 tomów z tego cyklu, a potem okaza³o siê, ¿e jednak tylko cztery. Wygl±da na to, ¿e czeka na mnie ju¿ tylko jedna ksi±¿ka i to mnie trochê martwi
Chyba wiele rzeczy mnie martwi...
Rycerz Korony
Co¶ wyczyta³em ¿e Margaret zaczela pisac ksi±¿ki z serii Dragonlance zatytu³owan± Destinies jedna wydana w 2022 i druga w 2023 ale o czym i w jakim czasie umieszczone to nie wiem ale jeszcze jest tyle autorów ¿e mog³oby siê co¶ ruszyæ tylko czy jeszcze jest na to rynek zbytu to nie wiem a w Polsce przyda³oby siê zacz±æ wydawaæ to co jest chocia¿ A seria Dragonships te¿ s³abo je¶li mia³o byæ 6 ksi±¿ek a wydano tylko 4(w Polsce 3) to te¿ s³abiutko