DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2012-03-01 12:50:13

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Nie¶cis³o¶ci w poszczególnych ksi±¿ach DL

Czytam w³a¶nie Smoki Krasnoludzkich Podziemi (Ksi±¿ka niez³a, nie powiem), ale wydaje mi siê, ¿e co¶ jest nie tak. Chodzi mi o po³±czenie fabu³y tej ksi±¿ki z Ostrzem Burzy. W tym miejscu mam pytania do osób, które czyta³y obie ksi±¿ki:

1. Co robi³ mag Fujara (w Ostrzu Burzy) w Thorbardinie, je¿eli bramy by³y zamkniête od 300 lat, a krasnoludy ¿yj±ce tam pierwszy raz widzia³y inne rasy (wg Smoków...), kiedy dru¿yna wesz³a do królestwa krasnoludów.

2. Aby zostaæ królem krasnoludów potrzebne jest ostrze burzy i m³ot Kharasa (sorki za zdradzanie fabu³y). Kiedy w "Ostrzu Burzy" trwa poszukiwanie tytu³owego ostrza, M³ota jeszcze nie ma, a Uchod¼cy ju¿ s± w Thorbardinie. Wg "Smoków..." Krasnoludy zgodzi³y siê wpu¶ciæ ludzi w zamian za znalezienie m³ota - co¶ tu jest nie tak.

Ksi±¿ki niby opisuj± ten sam moment historii Krynnu, a mówi± co innego. Mo¿e co¶ pomiesza³em - je¿eli tak to proszê mnie poprawiæ.

Est Sularus oth Mithas

#2 2012-04-01 12:50:21

U'

The Knight of Solamnia

Re: Nie¶cis³o¶ci w poszczególnych ksi±¿ach DL

Nikt na forum nie czyta³ tych dwóch ksi±¿ek i nie ma zdania o tym? Napiszcie co my¶licie i co wy³apali¶cie sami w innych ksi±¿kach

Est Sularus oth Mithas

#3 2012-05-12 10:15:05

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Ja czyta³em i powiem, ¿e Ostrze burzy ogólnie mnie wkurza z swoimi ma³ymi "wpadkami". Chod¼ muszê powiedzieæ, ¿e czyta³em t± ksi±¿kê ju¿ do¶æ dawno. Bli¿sze mi s± "Smoki krasnoludzkich podziemi".
Na pierwsze pytanie sami autorzy nie umieli by ci pewnie odpowiedzieæ...
Je¶li chodzi o twoje drugie pytanie te¿ czego¶ nie rozumiem. Z tego co pamiêtam na sam koniec ksi±¿ki "Ostrza burzy" jest powiedziane, ¿e Lavim wie gdzie jest m³ot i patrzy na grobowiec Duncana. Ale to w gruncie rzeczy Flint odnajdujê m³ot... A tam przecie¿ sta³ te¿ Hornfel...

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#4 2012-05-12 20:45:21

U'

The Knight of Solamnia

Zakupi³em jaki¶ czas temu "Wrota Thorbardinu" (druga czê¶æ Ostrza Burzy), na razie nie mia³em czasu go przeczytaæ. Jestem ciekaw, czy przypadkiem nie zdobêd± tam m³ota kharasa w inny sposób ni¿ opisany w Smokach krasnoludzkich podziemi.
Co do tej wypowiedzi Lavima... Nie chodzi mi nawet o to, ¿e oni co¶ wiedz± itp, tylko o to, ¿e WARUNKIEM wstêpu uchod¼ców do królestwa Krasnoludów by³o zdobycie m³ota (wed³ug Smoków ... podziemi), a w Ostrzu Burzy m³ota szukaj±, a uchod¼cy ju¿ s± i maj± siê dobrze, ba - pola ju¿ uprawiaj±.

Kolejna rzecz, na któr± natkn±³em siê czytaj±c kroniki po angielsku. W trzeciej czê¶ci, gdy Tanis i reszta ekipy s± w mie¶cie na dnie oceanu, wci±gniêci przez wir (sory za zdradzanie fabu³y), pó³elf mówi, ¿e pierwszy raz widzi morskiego elfa. ¯e niby "zna³ je tylko z legend". Z tego co wiem w 2 tomie "Spotkañ" Fint i Tanis poznaj± Tasa i ratuj± rasê morskich elfów przed zag³ad± (ksi±¿ka równie¿ czeka na pó³ce na przeczytanie). Opowie¶æ ta dziejê siê parê (min z 10) lat przed kronikami. Kolejny zonk:)

Dalej - miasta opisane jako "du¿e" w krasnoludach ¿lebowych znajduj± siê niby na terenie Abasinni (tam gdzie Solace i Haven), a nigdzie indziej nie spotka³em siê ze wzmiank± o nich.

I jeszcze jedno: Ksiê¿yce pojawi³y siê na niebie, gdy bogowie magii podzielili siê ni± z ¶miertelnikami i za karê zostali "przegonieni" na niebo. Jest tak zapisane w "Kagonesti" (z tego co pamiêtam). Zgadza siê to równie¿ z legendami przeczytanymi w innym miejscu. W "Irdowie", które dziej± siê wcze¶niej od kaganesti (na 100% bo Kaganesti walcz± z Ogrami, które sta³y siê brzydkie i g³upie - Irdowie to Ogry w pierwotniej postaci, które wyrzek³y siê z³a) jest wzmianka o ksiê¿ycach na niebie.

My¶lê, ¿e sporo jest takich niedoci±gniêæ, warto by to powypisywaæ czekam na wasze propozycje "baboli"

Est Sularus oth Mithas

#5 2012-05-26 12:03:24

U'

The Knight of Solamnia

U' napisał:

Zakupi³em jaki¶ czas temu "Wrota Thorbardinu", na razie nie mia³em czasu go przeczytaæ. Jestem ciekaw, czy przypadkiem nie zdobêd± tam m³ota kharasa w inny sposób ni¿ opisany w Smokach krasnoludzkich podziemi.

Cytujê samego siebie, ale co tam:)

Przeczyta³em "Wrota" i jednak siê myli³em. Nie by³o tam mowy o M³ocie Kharasa, ale o he³mie Grallena, który wed³ug tej ksi±¿ki trafi³ do Thorbardinu w ca³kiem innych okoliczno¶ciach, z innymi bohaterami i oko³o roku wcze¶niej ni¿ zosta³o to opisane w "Smokach Krasnoludzkich Podziemi"... Kolejna wtopa autorów, nie czytaj± chyba nawzajem swoich ksi±¿ek.

Poza tym, w przeciwieñstwie do innych Ksi±¿ek z Bohaterów II nie nawi±zuje ona do serii Bohaterowie I i dzieje siê przed wydarzeniami z "Ostrza Burzy"

Kolejna rzecz to to, ¿e Krasnoludy handluj± (na niewielk± skalê, ale jednak) z innymi rasami i wychodz± spod góry. W innych ksi±¿kach strasznie by³o podkre¶lane to, ¿e Wrota do królestwa Krasoludów s± od 200 lat zamkniête i nikt nie widzia³ krasnoludów górskich od tamtej pory.

BTW. Ca³kiem niez³a ta ksi±¿ka z Wrót Thorbardinu, godna polecenia

Est Sularus oth Mithas

#6 2012-06-01 18:38:14

U'

The Knight of Solamnia

U' napisał:

Kolejna rzecz, na któr± natkn±³em siê czytaj±c kroniki po angielsku. W trzeciej czê¶ci, gdy Tanis i reszta ekipy s± w mie¶cie na dnie oceanu, wci±gniêci przez wir (sory za zdradzanie fabu³y), pó³elf mówi, ¿e pierwszy raz widzi morskiego elfa. ¯e niby "zna³ je tylko z legend". Z tego co wiem w 2 tomie "Spotkañ" Fint i Tanis poznaj± Tasa i ratuj± rasê morskich elfów przed zag³ad± (ksi±¿ka równie¿ czeka na pó³ce na przeczytanie). Opowie¶æ ta dziejê siê parê (min z 10) lat przed kronikami.

Mia³em racjê, Tanis, Flint i Tas w "Gor±czce Podró¿y", nie do¶æ ¿e spotykaj±, to nawet podró¿uj± z morskim elfem.

Kolejn± rzecz± dotycz±c± "Gor±czki" jest ingerencja Boga (Hiddukiela) w Krynn i brak zdziwienia nim przez bohaterów ksi±¿ki (dzieje siê ona przez "Kronikami" i odkryciem Bogów)

U' napisał:

I jeszcze jedno: Ksiê¿yce pojawi³y siê na niebie, gdy bogowie magii podzielili siê ni± z ¶miertelnikami i za karê zostali "przegonieni" na niebo. Jest tak zapisane w "Kagonesti" (z tego co pamiêtam). Zgadza siê to równie¿ z legendami przeczytanymi w innym miejscu. W "Irdowie", które dziej± siê wcze¶niej od kaganesti (na 100% bo Kaganesti walcz± z Ogrami, które sta³y siê brzydkie i g³upie - Irdowie to Ogry w pierwotniej postaci, które wyrzek³y siê z³a) jest wzmianka o ksiê¿ycach na niebie.

To, ¿e ksiê¿yce pojawi³y siê na niebie, po tym jak bogowie magii podzieli siê ni± ze ¶miertelnikami i zostali wygnani na niebo powtarza siê równie¿ w "Smokach", które s± naprawdê porz±dnie napisana.

Est Sularus oth Mithas

#7 2012-10-21 18:50:00

U'

The Knight of Solamnia

Kolejne rewelacje, które nie trzymaj± siê kupy:)

Dzieciñstwo Caramona i Raistlina opisane w Ku¼ni Dusz (które jest dla mnie, ¿e wzglêdu na autorkê - Margaret Weis o wiele bardziej wiarygodnym ¼ród³em) ró¿ni siê i to w znacznej mierze od tego opisanego w Mrocznym Sercu. Chodzi mi szczególnie o w±tek nauki Raista w szkole magów, jak siê do niej dosta³, jak tam chodzi³, czego siê uczy³ itp. W ogóle w mrocznym sercu za ma³o by³o Kitiary, a za du¿o bli¼niaków.

Est Sularus oth Mithas

#8 2012-10-22 18:10:39

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

By³y pewne nie¶cis³o¶ci, to prawda, choæ mi nie przeszkadza³y zbytnio. (Mówiê o "Mrocznym Sercu")

Ostatnio edytowany przez Vanthanoris (2012-10-22 18:11:01)

#9 2012-11-01 21:14:26

rappar

Zwyk³y obywatel

Ogólnie w dragonlance by³o bardzo wiele nie¶cis³o¶ci. Abstrachuj±c ju¿ nie¶cis³o¶ci demograficzne(jakim cudem armie licz± wiêcej ludzi ni¿ pañstwa) to mamy w kronikach opis, ¿e Solace liczy 500 osób, a w Ku¼ni Dusz opisuj± je jako du¿e miasto(conajmniej dwie gospody, nie wszyscy siê znaj±, sugeruje to conajmniej 4-5 tysiêczne miasto), Stum jest dwa lata starszy od Caramoma(w kronikach 4), mia³ ju¿ zbrojê przed roz³±k±, Raistlyn poszed³ do szko³y w wieku 6, a nie 8 lat.
Z krasnoludów z Thorbadinu na zmianê robi± japoñskich turystów i legendê, ogólnie brakuje na pewno konsekwencji praktycznie we wszystkim.

#10 2012-11-03 10:17:46

justElf

Giermek

niestety moja przygoda z DL zaczê³a siê w 2005 i skoñczy³a klika lat po¼niej, a od tego czasu minê³o ju¿ duuuu¿o czasu, wiêc pamiêæ zawodzi ale dwie najwiêksze gafy to:

w Bratnie dusze Flint pracowa³ jako nadworny rze¼biarz u króla Qualinestii, a z kolei w Smoki Jesiennego Zmierzchu wraz z dru¿yn± przybywa tam niby pierwszy raz w ¿yciu
to raz, dwa:

w jednym z opowiadañ (niestety zabicie mnie nie pamiêtam którym) pojawia siê postaæ bardzo starego elfa z kozi± brod± oO (a jak pamietamy elfy zarostu nie posiada³y)

ot takie foux pa na maxa

Stopka forum

RSS