DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2012-01-16 19:59:52

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Kilka pytañ.

Chcia³bym siê spytaæ w jakiej kolejno¶ci poumierali bohaterowie Lancy i w jakich ksi±¿kach mogê o tym przeczytaæ. Mam ju¿ Sturma, Flinta .... Caramona, Goldmoon i Lauranê.
Z góry dziêki za pomoc .

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#2 2012-01-16 20:33:40

Xazax

Mistrz podziemi

Re: Kilka pytañ.

Tanis i Tas w Smokach letniego p³omienia

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#3 2012-01-22 22:31:36

Silvan

Dziêki. A Raist zgin±³ w Legendach? Bo zacz±³em czytaæ, ale nie mam za bardzo czasu, ¿eby skoñczyæ... Jestem gdzie¶ w 1/3 pierwszej czê¶ci i muszê powiedzieæ ¿e zaczyna siê nie¼le. Teraz, gdy jestem pozbawiony seriali na necie (chyba nie muszê nikomu mówiæ czemu ) mam czas na ksi±¿ki.
Ale wracaj±c do tematu... Ciekawi mnie jeszcze ¶mieræ Tiki, Riverwinda, Githanasa, Kitiary i chyba tyle.

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#4 2012-01-22 23:17:28

Raistlin

Shalafi

8930444

Raistlin nie zgin± w Legendach. Nie zgin± ale sta³o siê mu co¶ innego. Ale po co sobie chcesz psuæ ksi±¿kê?
btw. na http://zalukaj.tv/ seriale nadal dzia³aj±.

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#5 2012-01-23 11:32:49

QuicksilveR

Giermek

5286566

1. Sturm (Kroniki)
2. Flint (Kroniki)
3. Kitiara (Legendy)
4. Raistlin (Legendy) (wiem, wiem... nie umar³, ale jednak zosta³ "znikniêty" z fizycznej p³aszczyzny istnienia)
5. Tanis (Kroniki IV)
6. Tas (Kroniki IV) (jak ju¿ niektórzy wiedz±, kendera nie jest tak ³atwo u¶mierciæ)
7. Riverwind (gdzie¶ pomiêdzy zakoñczeniem Wojny Chaosu, a wygnaniem kenderów z Kenderówka. W "¦wicie Nowej Ery" jest tylko wspomnienie - nie wiem, czy jest to opowiedziane gdzie wprost)
8. Tika (na pocz±tku "Wojny Dusz")
9. Caramon (j.w)
10. Laurana

O Gilthanasie chyba nic nie by³o w polskich wydaniach, chyba ¿e w "Smokach" w zwi±zku z Silvar±, ale poniewa¿ ksi±¿ka by³a taka sobie, to nie zapamiêta³em.
Co ciekawe, je¶li kto¶ czyta³ "Smoki letniego p³omienia" i seriê "Mroczny uczeñ", ten pewnie dostrze¿e rozbie¿no¶ci w ¶mierci Ariakana.
Troszkê tego nie rozumiem, bo autorzy ci sami. Chyba, ¿e co¶ przeoczy³em.

Co¶ o Gilhanasie, w³a¶nie znalaz³em (ang.)
http://www.dlnexus.com/lexicon/14837.aspx

Edit Xazax : Sklejka

#6 2012-01-23 14:03:53

Raistlin

Shalafi

8930444

Z Ariakanem jest dziwna sprawa, wyczyta³em gdzie¶, ¿e jego dusza zosta³a uwiêziona i nie mog³a odej¶æ a bogini Zeboim przywróci³a go do ¿ycia. Szczegó³ów nie znam.

#7 2012-01-23 17:18:45

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Raistlin napisał:

Z Ariakanem jest dziwna sprawa, wyczyta³em gdzie¶, ¿e jego dusza zosta³a uwiêziona i nie mog³a odej¶æ a bogini Zeboim przywróci³a go do ¿ycia. Szczegó³ów nie znam.

Opisane jest to w mrocznym Uczniu, polecam:)

Est Sularus oth Mithas

#8 2012-01-24 18:52:08

Silvan

Raistlin napisał:

Raistlin nie zgin± w Legendach. Nie zgin± ale sta³o siê mu co¶ innego. Ale po co sobie chcesz psuæ ksi±¿kê?

Nie chcê, ale ciekawo¶æ jest silniejsza... . I chcê sobie mniej wiêcej uzmys³owiæ gdzie co jest i obraæ w³asny kurs dalszego czytania.

Raistlin napisał:

btw. na http://zalukaj.tv/ seriale nadal dzia³aj±.

Dziêki przyda siê.

#9 2012-01-24 19:38:07

Raistlin

Shalafi

8930444

No to powiem Ci tak. W ostatniej czê¶ci Legend wydarzy³o siê co¶ przez co Raistlina ju¿ nie bêdzie na Krynnie. Co prawda zostanie pó¼niej "przywrócony", ale nie bêdzie ju¿ "pe³nometra¿ow±" postaci±. Moje zdanie jest takie, je¶li czytasz DL musisz skoñczyæ Legendy, to podstawowe, najwa¿niejsze i moim zdaniem najlepsze ksi±¿ki ca³ej sagi.

Jak ju¿ pisa³em przywróc± go. W obliczu wielkiego niebezpieczeñstwa ze strony Takhisis. Bogowie musz± zasiêgn±æ pomocy Raistlina, by ¶wiat nie przepad³. To tylko podkre¶la jak potê¿ny by³ Raist. W ogóle z tego co pamiêtam czyta³e¶ wojnê dusz chyba, ¿e co¶ pomiesza³em ;]

#10 2012-01-26 19:25:20

Silvan

Chodzi ci o to przywrócenie w Wojnie dusz? Eee... to nie wysilili siê za bardzo. W ogóle muszê jeszcze raz przeczytaæ t± trylogie, bo uciek³o mi kilka w±tków, które ja uwa¿a³em za niewa¿ne (gdy¿ by³y to pierwsze ksi±¿ki jakie czyta³em). A nie by³o nic wiêcej o ¶mierci Tiki w jakiej¶ innej ksi±¿ce?

Stopka forum

RSS