DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2012-05-09 17:16:51

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Jak na nowo o¿ywiæ forum????

Kto¶ ma jakie¶ pomys³y? Jakie w±tki analizowaæ, o czym pisaæ? Spróbujmy co¶ zrobiæ, bo tracimy co¶ fajnego, co uda³o siê nam razem stworzyæ.

Est Sularus oth Mithas

#2 2012-05-12 09:43:02

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Re: Jak na nowo o¿ywiæ forum????

Co¶ wam siê posypa³o forum... A szkoda bo by³o naprawdê bardzo fajne . Wszed³em na stronê, aby siê przywitaæ i wymieniæ pogl±dami na temat ksi±¿ek, a tu taka smutna niespodzianka. Ostatni post z 9 maja .

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#3 2012-05-12 20:33:17

U'

The Knight of Solamnia

Niestety, mam wra¿enie ¿e tylko ja tu piszê ostatnio. Raistlin, admin porzuci³ swoje pierworodne dziecko (to forum), a zaj±³ siê nowym (recenzje ksi±¿ek), tak samo Xaz (forum o grach). Z trzech najbardziej aktywnych zosta³em tylko ja. Inni nie za bardzo chc± co¶ pisaæ, choæ jeszcze sporo mo¿na. Ogarnijmy siê i spróbujmy na nowo wskrzesiæ to forum, bo by³o naprawdê fajnie!

Est Sularus oth Mithas

#4 2012-05-13 09:06:54

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Ja jestem za, ale zróbmy to tak, ¿eby wymiana pogl±dów na dany temat nie by³a konwersacj± pomiêdzy 2-3 osobami.

#5 2012-05-14 18:43:10

Raistlin

Shalafi

8930444

U' ale jaki jest sens w sztucznym podtrzymywaniu aktywno¶ci saga DL umar³a wiêc prêdzej czy pó¼niej forum równie¿ musia³o. Nie widzê ¿adnego sposobu na o¿ywienie forum o tematyce DL. Oczywi¶cie szkoda bo sporo tutaj ju¿ popisali¶my, ale co zrobiæ. Z Grothorkiem i Xazem gadam kilka razy w tygodniu czyli pewne kontakty zostaj± na szczê¶cie

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#6 2012-05-15 15:20:34

U'

The Knight of Solamnia

Dla mnie saga nie umar³a i jeszcze d³ugo nie umrze. Sporo mo¿na by o niej napisaæ. Wypowiada³e¶ siê kiedy¶, ¿e chcia³e¶ stworzyæ najwiêksz± bazê wiedzy z DL po polsku. Uwa¿am, ¿e sporo mo¿na by do tej "bazy" jeszcze dopisaæ. Ciebie, Grotha i Xaza ³±cz± jeszcze inne zainteresowania, jak gry chocia¿by. Ja odnalaz³em tu ludzi, który kochaj± ksi±¿ki fantasy, tak jak ja, a s± przy tym otwarci na ¶wiat i nie ¿yj± zamkniêci w sobie. Chcia³bym, ¿eby to potrwa³o jeszcze, ale nie wiem jak spowodowaæ, ¿eby ludzie pisali posty. Sam jeszcze trochê dopisze, po przeczytaniu kolejnych tomów. Mo¿e jeszcze pojawi siê kto¶, z kim bêdzie mo¿na podyskutowaæ.

Est Sularus oth Mithas

#7 2012-05-19 04:59:58

Xazax

Mistrz podziemi

Trzeba w jaki¶ sposób RPG rozruszaæ...
Ja sobie za du¿o na g³owê nawali³em z tym Gamepocalypse i teraz musze to robiæ skoro s³owo siê rzek³o.
Kurczê nie mam ju¿ tej weny co kiedy¶, ¶mia³o znalaz³bym czas ¿eby co¶ w tym temacie napisaæ ale to nie mo¿e byæ byle co byle by by³o.
Bo o Ksi±¿kach to ju¿ chyba siê nagadali¶my du¿o
Jedno co jest najwa¿nejsze to to ¿e ci±gle nie zapominamy o tym ¿eby tu wej¶æ
Myslê ¿e to chwilowy zastój

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#8 2012-05-19 13:47:26

ewelina89

Zwyk³y obywatel

SkÄ…d: Prudnik/Opole

hej dawno mnie tu nie bylo ale mysle ze mozna cos z tym zrobic zeby czescie ktos wpadal na forum,pamietasz xazax jak pisalismy wszyscy razem zbroje smierci?wtedy ciagle ktos dodawal od siebie:)moze tym razem tez warto sprobowac cos razem napisac:)pozdrawiam Lilith:P

#9 2012-07-02 19:48:27

Raistlin

Shalafi

8930444

Mia³em d³ug± przerwê, musia³em odpocz±æ od forum. Nie chcia³em dopu¶ciæ o sytuacji kiedy jest ono dla mnie obowi±zkiem i pisanie nie sprawia mi przyjemno¶ci, teraz widzê, ¿e tego potrzebowa³em. Podnie¶my to forum

Pod koniec tygodnia wy¶lê globalnego maila do wszystkich z informacj±, ¿e forum znowu dzia³a (nie róbcie tego wcze¶niej). Do tego czasu pasuje co¶ popisaæ ja sam jutro dodam kolejne biografie czy co¶.

#10 2012-08-07 20:20:22

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Hm, zarejestrowa³am sie grubo ponad rok temu na tej stronie, ju¿ nie pamiêtam za bardzo momentu, w którym to zrobi³am, ale mi³o siê zdziwi³am, ¿e mam jeszcze aktywne (choæ nieu¿ywane konto). Ca³y ten rok nic nie pisania najwyra¼niej ostatnio sobie odbijam. Pamiêtam swoje stare DragonLance'owskie forum. Bardzo du¿o w nim napisa³am i szkoda mi tych postów. Zw³aszcza argumentów broni±cych Silvanosheia... Wielu z nich nie pamiêtam, a przekona³am dziêki nim kilka osób do tej postaci

Co do pomys³ów na rozruszanie tego forum to przytoczê te¿ dzia³, który lubi³am ¶ledziæ na moim poprzednim w³a¶nie. Ju¿ nie pomnê jak dok³adnie siê on nazywa³, ale chodzi³o o bitwy na opowiadania. Osoby, które lubi³y pisaæ opowiadania w ¶wiecie DL bra³y w nich udzia³. Trzeba by³o w nowym temacie wyzwaæ na pojedynek jednego z u¿ytkowników "rzucaj±c mu pod nogi rêkawicê"

W ten sposób wyzwany u¿ytkownik mia³ prawo do "wyboru broni", czyli ustala³ jak d³ugie ma byæ opowiadanie, w jakiej czcionce (naturalnie w Wordzie) oraz, co najwa¿niejsze, o jakiej tematyce. Mo¿na te¿ by³o rzuciæ rêkawicê "w t³um" podaj±c od razu temat oraz szczegó³y i czekaæ a¿ kto¶ podejmie siê wyzwania.

Ach, jeszcze jedno - pojedynkuj±cy siê u¿ytkownicy mieli (ustalony wspólnie) termin, w którym MUSZ¡ wkleiæ swoje opowiadania na forum. Presja czasu dodawa³a smaczku no i by³a pewno¶æ, ¿e temat nie umrze, b±d¼ u¿ytkownicy zapomn± o temacie. Oczywi¶cie mo¿na siê by³o dogadaæ wcze¶niej o przed³u¿enie czasu.

Po dodaniu pozostali u¿ytkownicy, jako sêdziowie oceniali obie prace w skali od 1-5 b±d¼ 1-10 (nie pamiêtam) wraz z wpisaniem stosownego komentarza, dlaczego tak a nie inaczej. Po piêciu komentarzach (czasami do trzech, je¶li nie by³o chêtnych do oceniania) przelicza³o siê ¶redni± ocen i ustala³o kto wygra³. Wtedy og³aszano zwyciêzcê, a temat zamykano.

Powsta³o w ten sposób wiele ciekawych opowiadañ, których mi szkoda, bo nigdy ju¿ ich nie przeczytam.
S±dz±c po ruchach ludzi na forum nie sadzê, by taka akcja wypali³a, ale zawsze to jaki¶ pomys³. Strasznie mi siê podoba³ ten dzia³.

#11 2012-08-08 19:28:44

Blaanid uth Mondar

Rycerz Korony

11184477
SkÄ…d: Katowice

Mo¿na spróbowaæ!

Jest pe³no rzeczy, które mog± o¿ywiæ to forum, jak chocia¿by próba stworzenia w³asnego uniwersum. ^^

Truth is Subjective.
http://img.userbars.pl/32/6292.jpg

#12 2012-08-13 22:51:22

Raistlin

Shalafi

8930444

Remmy a ja Ciê pamiêtam jak siê zarejestrowa³a¶ bo nawet maila od Ciebie dosta³em odpisa³em po jakim¶ czasie ale ju¿ siê nie odezwa³a¶. Ale cieszê siê, ¿e sobie o nas przypomnia³a¶
Jak bêd± chêtni do takich pojedynków to czemu nie, mo¿na spróbowaæ.

#13 2012-08-14 10:04:07

Grothork

Rycerz Ró¿y

Pomys³ zacny, tylko nie wszyscy maj± talent, jak Ewelina, czy Vanthanoris, wiêc mo¿e nie wyj¶æ tak jak sobie to wyobra¿amy.

#14 2012-08-14 10:22:34

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Mo¿e siê wypowiem - ja nie uwa¿am, ¿ebym mia³ talent do pisania, po prostu lubiê to od czasu do czasu robiæ.
Wed³ug mnie wystarcz± chêci. Wiêc je¶li bêdzie wiêcej zainteresowanych ni¿ te 2-3 osoby, to uwa¿am, ¿e na tym forum pomys³ mo¿e wypaliæ.

#15 2012-08-14 10:42:50

Raistlin

Shalafi

8930444

Có¿ spróbowaæ napisaæ zawsze mo¿na, przecie¿ nikt nikogo tutaj nie wy¶mieje je¶li bêdzie to s³abe. Mo¿e sam spróbujê.

btw. Musimy braæ przyk³ad z Remmy je¶li chodzi o pisanie postów, na prawdê nie wiem jak udaje Ci siê skleciæ tak d³ugie wypowiedzi

#16 2012-08-14 15:19:08

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Pisanie d³ugich postów przychodzi mi samo z siebie, bo przecie¿ jest tyle w±tków, o których mo¿na bez koñca opowiadaæ. DragonLance to dla mnie temat rzeka, uwielbiam o tym pisaæ ^^

Fajnie, ¿e pomys³ wam siê podoba i przychylê siê do opinii Vanthanorisa, ¿e wystarcz± chêci. Poza tym talent talentem, ale umiejêtno¶æ pisania nie wymaga jakiego¶ wielkiego potencja³u. Jak w wielu innych przypadkach mo¿na j± rozwijaæ, wystarczy robiæ to czêsto. A jak kilka takich pojedynków siê napisze, to automatycznie stajemy siê bardziej biegli w pisaniu i co najwa¿niejsze - sprawiamy przyjemno¶æ sobie i innym, nie?

#17 2012-08-19 18:41:22

Raistlin

Shalafi

8930444

Wys³a³em globalnego maila do wszystkich, jest on do¶æ zachêcaj±cy by tutaj zajrzeæ. Mo¿e kto¶ sobie o nas przypomni i wróci

#18 2013-01-17 08:44:02

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Pytanie natury technicznej.
   Czy jest mo¿liwe aby na forum istnia³a baza tekstów dostêpnych tylko i wy³±cznie dla zarejestrowanych cz³onków forum. Chodzi o umieszczanie tekstów t³umaczeñ nie na serwerach publicznych lecz tylko i wy³±cznie TU. Mo¿na by wtedy pokusiæ siê o rozwiniêcie ilo¶ciowe t³umaczeñ bez obaw o naruszanie praw autorskich. Umo¿liwi³oby to te¿ wspóln± pracê nad t³umaczeniami z przeró¿nych fanfictions. Parê osób na forum, w tym oczywi¶cie i ja, ju¿ czym¶ takim mog³aby byæ zainteresowana. Nie mówi±c ju¿ o ogromnym powiêkszeniu ¶wiata DL.

Ostatnio edytowany przez janjuz (2013-01-17 08:44:46)

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#19 2013-01-17 20:30:58

U'

The Knight of Solamnia

Janek, da siê na pewno, ale o szczegó³y musimy pytaæ naszego Shalafi. Ja w wolnym czasie (którego narazie mam ma³o, ale planujê mieæ od przysz³ego miesi±ca wiêcej) chêtnie podj±³bym siê pomocy w t³umaczeniach jako uczeñ, a po zdaniu egzaminu na czeladnika mogê podj±æ siê samodzielnych prób

Est Sularus oth Mithas

#20 2013-01-17 20:40:26

Arvina

Ksiê¿niczka Mithrilowej Hali

Te¿ siê zg³aszam jako chêtna do t³umaczeñ! U', mo¿emy razem terminowaæ

Stopka forum

RSS