DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#41 2012-09-10 11:45:05

Grothork

Rycerz Ró¿y

Re: Kto napisze ostatniego posta posiada Smocz± lancê :)

A wiêc tak, zamierzam sobie kupiæ jak±¶ jaszczurkê i tu taka ma³a pro¶ba do Vanthanorisa, móg³by¶ mi jak±¶ doradziæ? Zastanawia³em siê nad agam± brodat±, chodzi mi o to, by by³a ruchliwa, a nie ospa³a, i w miare ³atwo da³a by siê oswoiæ.

#42 2012-09-10 18:05:23

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Agama brodata zdecydowanie siê nada, je¶li tylko zaopatrzysz siê w odpowiedniej wielko¶ci terrarium i niezbêdne dodatki, typu np. ¶wietlówka UVB (poza lustrzank± ogrzewaj±c±).
Wszystkie informacje znajdziesz tu:
http://www.pogona.pl/
i tu:
http://www.terrarium.com.pl/forum/
Mo¿esz te¿ pokusiæ siê o Gekona lamparciego - nie wymaga UVB, daje siê równie ³atwo oswoiæ, jest mniejszy i moim zdaniem ³adniejszy. Wystêpuje wiele odmian barwnych. Ja u siebie mam harem - 2 samice i 1 samca (w 2 osobnych terrariach, nie planujê jaj), odmiany classic. S± to jaszczurki nocne, a wiêc w dzieñ g³ównie siê wyleguj±, ¶pi± i czasem wygrzewaj±, wieczorem zaczynaj± aktywno¶æ.  Tak wiêc je¶li szukasz ruchliwej, we¼ brodacza.
Je¿eli nie masz miejsca na wiêksze terrarium, mogê Ci poleciæ miniaturkê - Pogona henrylawsoni, która ro¶nie do ok. 30 cm. Jest nieco dro¿sza i mniejsza oczywi¶cie, ale pod wzglêdem zachowania równie ciekawska jak vitticeps. Jak masz jakie¶ pytania, to pisz.

#43 2012-09-10 18:54:35

Grothork

Rycerz Ró¿y

Dziêki wielkie za informacje, no mia³em ju¿ jednego gekona, a teraz w³a¶nie chcia³bym co¶ wiêkszego, i bardziej ruchliwego , a ¿e jestem pocz±tkuj±cy, to te¿ dosyæ ³atwego w oswojeniu.

Terrarium planujê wykonaæ z jakiej¶ szafy/szafki ,a te wszystkie dodatki to nie problem, niedawno by³em w pracy i mam sporo kasy wiêc luzik ;] . Wszystko co niezbêdne powinienem dostaæ w sklepie zoologicznym no nie? (wraz z samymi gadami)

Bym zapomnia³, s³ysza³em te¿ o gie³dach z takowymi stworzeniami, sk±d wiedzieæ co jak i gdzie?

Ostatnio edytowany przez Grothork (2012-09-10 19:15:13)

#44 2012-09-11 13:57:30

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Nie, nie - odradzam stanowczo jakiekolwiek sklepy zoologiczne.
Gada poszukaj u hodowców na terrarium.com.pl najlepiej, wyposa¿enie na allegro lub w dobrych sklepach, np. gadygady.pl (Kraków).

Od tego roku ju¿ po gie³dach - wesz³y w ¿ycie nowe ustawy, wedle których s± takowe zakazane. A tam mo¿na by³o siê zaopatrzyæ i najtaniej i najlepiej (dwukrotnie by³em na gie³dzie w Poznaniu). Teraz tylko za granic± (Hamm, Praga, Ostrawa).

Stopka forum

RSS