DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2012-03-02 20:03:33

Ajantis

Giermek

Mord w tarsis

Tak sie nakrecilem na ta ksiazke, a to ze wzgledu na gatunek kryminalny w swiecie fantasy. Sadzilem, ze to bedzie moja ulubiona ksiazka z tego cyklu. Jestem w polowie czytania. Bohaterowie sa jacys bezplciowi, wyrozniajacy sie jedynie profesja  i przezyciami od siebie. Przeprowadzanie sledztwa jest tak zalosnie smiesznie. Tematyka ciekawa, lecz nieumiejetnie rozbudowana, jakby pisano ta ksiazke bezmyslnie. Jakie macie na ten temat spostrzezenia? Czy przypadla wam ta ksiazka do gustu?

Aaequam memento rebus in arduis servare mentem

#2 2012-03-03 09:50:18

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Re: Mord w tarsis

Czyta³em j± do¶æ dawno, ale zapamiêta³em do¶æ dobrze. Niew±tpliw± wad± tej ksi±¿ki jest jej d³ugo¶æ, a mo¿e raczej krótko¶æ. Tre¶ciowo mog³aby byæ znacznie bardziej rozbudowana, poniewa¿ s±dzê, ¿e jest to jedna z lepszych pozycji Dragonlance, wydana ostatnimi laty w Polsce. Fabu³a wci±gaj±ca, tematyka równie¿. Jak najbardziej przypad³a mi do gustu, polecam j±.

Ostatnio edytowany przez Vanthanoris (2012-03-03 09:50:46)

#3 2012-10-21 19:08:57

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

http://sklep.zysk.com.pl/media/products/83-7298-872-2/images/thumbnail/large_83-7298-872-2.jpg?updated_at=1311782536

Czas na moj± opiniê:
Ksi±¿ka niez³a BY£ABY gdyby:
- bohaterowie zostali lepiej skonstruowani - s± do¶æ p³ytcy (niestety), do czego w Dragnolance nie jestem przyzwyczajony, wrêcz na odwrót
- bohaterowie nie wym±drzali siê i prawili banalnych mora³ów (DL w³a¶nie tym ró¿ni³ siê od innych ksia¿ek fantasy, ¿e jest "szary" a nie bia³y lub czarny - pisa³em o tym ju¿ gdzie¶ na forum).
- nie wiem czy inni tak maj±, ale ja do koñca nie zna³em rozwi±zania - co lepsze bohaterowie równie¿, ale w ostatniej chwili z³o¿yli wszystko w ca³o¶æ i wszystko skoñczy³o siê dobrze. Nag³e pojawienie siê rozwi±zania nie jest czym¶ za czym przepadam, wolê wszystkiego siê powoli domy¶laæ.

Ksi±¿kê broni±:
- fajny opis Tarsis i ca³ej sytuacji,
- perspektywa wojny, przygotowania miasta do niej i skrywana historia jednego z bohaterów, nomen omen nosz±cego zbrojê z ³usek smoka.

Ka¿dy fan DL powinien przeczytaæ, ze wzglêdu na to, ¿e jest to ksi±¿ka niespotykana na naszym rynku - krymina³ w ¶wiecie fantasy.
Ocena - ¶rednio na je¿a.

Est Sularus oth Mithas

#4 2012-10-22 18:07:56

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Od¶wie¿y³em sobie ostatnio ten tytu³, czytaj±c go po raz wtóry.
Podtrzymuj± swoj± opiniê, ksi±¿ka bardzo wci±gaj±ca, czytana na raz.
P³ytko¶æ bohaterów - moim zdaniem nie by³o to tutaj tak widoczne, jak np. w trylogii "Smoki Nowej Ery".

#5 2012-11-03 10:19:09

justElf

Giermek

przyznaje racjê i¿ ta powie¶æ niewiele z cyklem (je¶li nie powiedzieæ w ogóle) ma wspólnego... no ale có¿ zrobiæ..znaczek DL na ksi±¿ce zobowi±zuje

Stopka forum

RSS