DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2011-10-07 13:23:02

Xazax

Mistrz podziemi

Mroczne Serce - Opowie¶æ o Kitiarze uth Matar

http://sklep.zysk.com.pl/product/image/4797/978-83-7506-289-2.jpg

Przyznam siê ¿e do ksi±¿ki podszed³em tylko dlatego ¿e mia³a opowiadaæ o narodzinach Caramona i Raistlina.
Nie zawiod³em siê pod tym wzglêdem.
Opis dzieciñstwa bli¼niaków jest bardzo zadowalaj±cy.
Co do w±tku g³ównego...
Ma³oletnia Kit wciela siê do grupy najemników, ju¿ pierwsze jej zadanie bardzo wp³ynie na jej pó¼niejsze losy i charakter jaki znamy z Kronik i Legend.
fabu³a na pocz±tku wydaje siê przewidywalna i denna... Ale na szczê¶cie druga po³owa ksi±¿ki to zaskakuj±ce zwroty akcji.

Co sprawi³o ¿e niewinna dziewczynka wychowana przez prawego i S³awnego Ojca zesz³a na scie¿kê mroku?
W jaki sposób ujawni³y siê moce Raistlina i jaki wp³yw na to mia³a Kit?
Przeczytajcie Mroczne serce

OCENA  3+

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#2 2011-10-24 21:58:47

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Re: Mroczne Serce - Opowie¶æ o Kitiarze uth Matar

Po opisie widaæ, ¿e ksi±¿ka mo¿e trochê przypominaæ kroniki Raistlina (pierwsz± cze¶æ - ku¼nia dusz, osobi¶cie polecam:) )choæ mam nadziejê, ¿e nie bêdzie. Ma kto¶ porównanie?

Est Sularus oth Mithas

#3 2011-11-13 19:59:08

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Kolejna ksi±¿ka le¿±ca na szafce. Mam 4 ksi±¿ki nieprzeczytane, ani nawet nie ruszone. 3 kupi³em w zestawie (Legendy), a ta czwarta (Mroczne serce) ... No ¿al by³o nie kupiæ. Jestem zakupoholikiem o_0 ? A najgorsze w tym wszystkim jest to, ¿e mam zastój w czytaniu. Nie wiem czy mi siê nie chce, czy mo¿e nie mam czasu... Zabra³em siê za koñczenie "Smoków kranoludzkich podziemi", mo¿e na powrót co¶ siê ruszy .

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#4 2012-11-04 19:33:24

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

U' napisał:

Po opisie widaæ, ¿e ksi±¿ka mo¿e trochê przypominaæ kroniki Raistlina (pierwsz± cze¶æ - ku¼nia dusz, osobi¶cie polecam:) )choæ mam nadziejê, ¿e nie bêdzie.

Uwielbiam cytowaæ sam siebie:)

Ksi±¿ka opowiada o czasach i wydarzeniach zawartych w "Ku¼ni Dusz" i (co pisa³em w innym w±tku) opisuje to ca³kiem inaczej. Jak dla mnie za ma³o samej Kit w ksi±¿ce o niej, nie widzia³em równie¿ za du¿o schodzenia na ciemn± stronê mocy, a o tym mia³a byæ ta opowie¶æ. W sumie ksi±¿ka jest niez³a, tak jak oceni³ Xaz, na 3+.
Co do ok³adki... Jest totalnie pomylona, wziêta z 5 cze¶ci serii "Spotkania" po angielsku, która opowiada o zwiazku Kit z Tanisem. Tu Tanisa w ogóle nie ma, s± za to bracia Kitary.
Ok³adka "Dark Heart" w wersji angielskiej:
http://photo.goodreads.com/books/1312051293l/92908.jpg

a tu ok³adka pi±tej czê¶ci serii Spotkania, Steel and Stone
http://photo.goodreads.com/books/1312028891l/92905.jpg

Porównajcie sobie sami. Ciekawe jak± ok³adkê zrobiliby na 5 czê¶æ, gdyby j± wydali?...

Est Sularus oth Mithas

#5 2012-12-02 10:24:54

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

A ja mia³am nadziejê, ¿e to bêdzie ksi±¿ka opisuj±c raz - wydarzenia z najemniczego ¿ycia Kit, a dwa - spotkanie z Tanisem, bo sugerowa³am siê ok³adk±. Jestem pod tym wzglêdem rozczarowana, ale sama ksi±¿ka by³a ca³kiem do przyjêcia. W takiej obszernej sadze jak Dragonlance zawsze jestem niespokojna, gdy widzê autora, którego jeszcze nie znam i nie wiem jak pisze. Mam zaufanie do Knaaka (choæ moim zdaniem trochê nu¿y), Mary Kirchoff i oczywi¶cie Margaret Weis wespó³ z Tracym Hickmanem. Mam zra¿enie po Smokach Nowej Ery, które moim zdaniem s± KOMPLETNYM fiaskiem. Ale Tina Daniell mnie przekona³a do siebie.

Mnie siê podoba³o, zw³aszcza relacje Kitiary z braæmi. Mimo i¿ opuszcza dom, to widaæ jak s± do siebie przywi±zani. Bardzo dobra uzupe³niaj±ca lektura. A¿ mi ¿al by³o Kitiary jak ca³y czas l±dowa³a przy garach xD Nic dziwnego, ¿e tego nienawidzi³a.

Stopka forum

RSS