Rycerz Miecza
Kuźnia Dusz (aut. Margaret Weis) - książka opisująca dzieciństwo i młodość Raistlina - tak to można ująć najogólniej. Rozpoczyna się tu jego zainteresowanie magią, kończące się na próbie w Wieży Wielkiej Magii. Książka na prawdę dobra, moim zdaniem jedna z lepszych jeśli chodzi o Dragonlance. Przede wszystkim bardzo wciągająca.
Jakie są wasze opinie na jej temat?
Moim zdaniem najlepsza książka z serii, bardzo mi się podobała. Druga część Towarzysze Broni już nie jest taka świetna, chociaż również bardzo dobra.
Giermek
Do" Kuźni Dusz" wróciłem po kilku latach. Jak już zacząłem czytać, to tak się wkręciłem, że kończąc ją w środku nocy "na kibelku", pod ręką miałem już "Towarzyszy Broni". W mojej opinii jedna z najlepszych w serii. Doskonałe uzupełnienie wiedzy o Raistlinie, zwłaszcza po lekturze Kronik i Legend. Zwłaszcza historia Próby Raistlina i jego "paktu" z Fistandantilusem.
The Knight of Solamnia
Książka niezła, wręcz dobra. Towarzysze też w porządku, ale nie są to pozycje wybitne. Trafiłem w necie na opinie, że jest to zlepek faktów o Raistlinie. Nie do końca jest to prawda, bo jednak przybliża nam o postać naszego ulubionego maga, opisuje jego wnętrze, osobowość. I ten cytat: "Dusza maga wykuwa się w Kuźni Dusz (soulforge)" Książka godna polecenia.
Rycerz Korony
"Kuźnię Dusz" jak najbardziej warto przeczytać. Pamiętam chyba wstęp do tej książki, w której bodajże Hickman opowiadał, że Raistlin zawsze był najbliższy Margaret, ona zna go najlepiej i każdy przyznawał, że Raist należy do niej. Ten wstęp mówi sam w sobie, że w tej książce poznamy Raistlina z jego strony, głębię jego przemyśleń czy przeżyć. Książka fantastyczna, nie tylko dzięki Raistlinowi; cała przygoda w Haven jest godna uwagi. To jak Flint wespół z Tasem uczą chłopców walczyć, Tanis i Kitiara... Widzimy tu jaką więź ze sobą wytworzyli i jak złożyli przysięgę, że spotkają się po pięciu latach.
Mimo iż przygodę z Dragonlance zaczynałam od Kronik i nadal uważam, że jest to świetny start, to "Kuźnia Dusz" też dobrze do wszystkiego wprowadza. Większość książek DL czytałam siostrze na głos i zaczęłam właśnie od niej. To nie jest lektura uzupełniająca tylko OBOWIĄZKOWA dla fanów!
Ostatnio edytowany przez Remmy (2012-12-02 10:42:20)