DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2013-02-13 22:43:54

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Bogowie ¶wiat³a

Postanowi³am zrobiæ sondê dotycz±c± bogów Krynnu. Podejrzewam, ¿e jakbym chcia³a zrobiæ ogóln± sondê na ulubionego boga, to nie by³oby mo¿liwo¶ci podania a¿ 21 pozycji, tak¿e postanowi³am zrobiæ trzy sondy dotycz±ce bogów, a oto pierwsza z nich. Do którego z bogów dobra zapa³ali¶cie najwiêksz± sympati±? Mo¿e troskliwa i mi³osierna Mishakal, która jako pierwsza bogini ¶wiat³a objawi³a siê ludziom po Kataklizmie? A mo¿e surowy i trzymaj±cy dyscypline Kiri-Jolith zrobi³ na was najwiêksze wra¿enie? Wypowiedzcie siê!

Bardzo lubiê poszczególnych bogów, mam sentyment w³a¶nie do Mishakal, lubiê awatara Paladine'a (ka¿dy wie  kogo chodzi!), ale ostatnio (czyt. po przeczytaniu dwóch tomów Mrocznego Ucznia) zadurzy³am wrêcz w Majere. Jest tajemniczy, silny, a choæ jego mnisi raczej ¿yj± raczej na uboczu, to jednak ka¿dy w koñcu rusza w podró¿ odkrywaj±c± w³asn± duszê. Podoba mi siê te¿ strasznie to, ¿e jego kolorem jest pomarañczowy - mój ulubiony! Natomiast mój brat przegl±daj±c podrêcznik do ¶wiata Dragonlance czyta³ statystyki Majere i wyk³óca³ siê, ¿e ta postaæ jest zbyt silna. Na moje argumenty "To jest przecie¿ BÓSTWO" odparowywa³, ¿e inni bogowie nie maj± siê co mierzyæ z Majere, jest tak silny, ¿e to a¿ niesprawiedliwe. Nie wiem o co mu chodzi. Przecie¿ Majere nie nadu¿ywa mocy xD

Natomiast chcia³abym zwróciæ uwagê na Paladine, a w³a¶ciwie Fizbana, do którego siê modli Tasslehoff po Kronikach. Dok³adnie w Legendach strasznie lubiê jego modlitwy. Ewidentnie widaæ poczucie humoru Paladine. Tas dostaje zawsze dok³adnie to o co poprosi, ale w formie w jakiej zupe³nie by siê nie spodziewa³! Zauwa¿yli¶cie tê zabawn± zale¿no¶æ? ^^

#2 2013-02-15 18:10:05

Silvara

Giermek

3098930

Re: Bogowie ¶wiat³a

Ja g³osowa³am na Paladine'a, uwielbiam go za postaæ Fizbana (zorientowa³am siê, ¿e Paladine = Fizban w ostatnim tomi Wojny Dusz xD), m±dro¶æ ¿yciow± przekazywan± w prosty, nieskomplikowany i zabawny zarazem sposób.

Stopka forum

RSS