DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Komputery

#1 2016-03-29 19:50:00

Xazax

Mistrz podziemi

Film Warcraft - Pocz±tek

S³uchajcie kochani bo sprawa godna zainteresowania !
Ksi±¿kowo/ growe uniwersum Warcrafta zosta³o zekranizowane i wchodzi do kin ju¿ w czerwcu!
Uniwersum jest bardzo bardzo bogate i wielko¶ci± ¶wiata, legend i postaci mo¿e dumnie staæ ko³o Dragonlance, nawet ksi±¿ki pisa³ Richard A.Knaak (Legenda o Humie, Minotaur Kaz)
Zobaczcie trailer i napiszcie co o tym s±dzicie.
https://www.youtube.com/watch?v=RhFMIRuHAL4

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#2 2016-03-29 20:27:46

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Re: Film Warcraft - Pocz±tek

W³a¶niem obejrza³. Zapowiada siê zaiste pasjonuj±co. Czy obok Dragonlance... zobaczymy przes³anie. Na razie z trailera wynika tylko wojna oraz zjednoczenie dotychczasowych wrogów. Zobaczymy, oby nie bezmy¶lna jatka.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#3 2016-04-06 11:45:47

Chainekken

Rycerz Korony

SkÄ…d: Lublin

Bardzo ostro¿nie podchodzê do tego typu ekranizacji, poniewa¿ w przypadku fantastyki takie filmy s± dla mnie najczê¶ciej zwyczajnym ¿erowaniem na fanach. Chyba jedyn± udan± ekranizacj± jest dla mnie W³adca pier¶cieni. Na reszcie siê przejecha³em. Nie oddaj± klimatu ksi±¿ki, chocia¿ trudno za to winiæ twórców filmów, poniewa¿ w uniwersach ze ¶wiatów fantastycznych g³ówn± rolê odgrywa nasza wyobra¼nia (chodzi mi o ksi±¿ki). A w filmach kiedy mamy wszystko podane na tacy, bardzo czêsto tre¶æ nie powiela siê z naszymi wyobra¿eniami. Uniwersum Warcrafta ma GENIALN¡ fabu³ê i ¶wietnych, wyrazistych bohaterów. Natomiast obawiam siê ¿e w filmie motywem przewodnim bêdzie w³a¶nie sieczka ;/ Plus nie widzê tu za wielu bohaterów z Warcrafta, chyba tylko Arthasa.

#4 2016-04-06 16:02:07

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Generalnie muszê sie z Tob± zgodziæ. Powody uproszczenia ekranizacji w stosunku do ksi±¿ki s± dla mnie zrozumia³e i oczywiste; nie ma takiej mo¿liwo¶ci by w daj±cym siê ogarn±æ czasie zmie¶ciæ wszystkie w±tki, zacytowaæ wypowiedzi i pokazaæ nawet przemy¶lenia a jednocze¶nie utrzymaæ film w rytmie i zaciekawiæ widza. Dawno temu uwa¿a³em, ¿e re¿yser ma moralny obowi±zek pos³ugiwaæ siê ekranizowan± ksi±¿k± niczym ¶wiêtym przewodnikiem. Takie podej¶cie nigdy siê nie uda. Trzeba traktowaæ ekranizacjê ksi±¿ki, czy w tym przypadku gry, jako dzie³a ca³kiem osobnego i tylko bazuj±cego na wspólnych motywach. Ukazanie na ten przyk³ad, w±tku Toma Bombadila we W³adcy nie tylko nic by do filmu nowego nie wnios³o, lecz i fabu³ê rozw³óczy³o niepomiernie. Traktuj±c film w ten sposób muszê powiedzieæ, ¿e nie przejecha³em siê, a przynajmniej nie zanadto, nawet na Hobbicie. Jest to dla mnie dzie³o Petera Jacksona lu¼no osadzone w ¶wiecie Tolkiena. Nie oczekiwa³em ¿adnych cudów od momentu, gdy dowiedzia³em siê, ¿e bêd± tego trzy czê¶ci. Przecie¿ ksi±¿kê znam prawie na pamiêæ i zdajê sobie sprawê, ¿e dok³adnej ekranizacji starczy³oby mo¿e na trzy godzinny film.  Tylko jak okre¶liæ, ¿e bitwa 5 armii siê odby³a, ¿e Thorin, Kli i Fili tam polegli a nic z tego nie pokazaæ ja zreszt± Tolkien nie opisa³. Przy takim podej¶ciu mogê uznaæ, ¿e jest to film choæ mo¿e nie pora¿aj±cy, nie oskarowy to jednak wart obejrzenia. Choæby jako prequel W³adcy.
Uniwersum Warcrafta znam du¿o s³abiej, dopiero teraz zaczynam siê troszkê weñ wgryzaæ. I tutaj mam nadziejê, ¿e film NIE bêdzie ekranizacj± ¿adnej ze znanych mi z tego uniwersum ksi±¿ek. ¯e powstanie co¶ nowego, bardziej filmowego a nie odbicie filmowe gry.
  Tak na marginesie: Najlepsza z Moich ¯on, obsesyjny wróg fantasy, da³a siê namówiæ na lekturê pierwszego tomu Kronik z DL. Przeczyta³a, zachwycona mo¿e nie by³a, lecz zawo³a³a - Przecie¿ to jest gotowy scenariusz filmowy! Przeczyta³em jeszcze raz pod tym k±tem ... mia³a racjê, po prostu scena za scen±.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#5 2016-04-06 20:52:08

Xazax

Mistrz podziemi

Film bêdzie bazowa³ na fabule pierwszej Czê¶ci gry Warcraft z 94 roku. Wtedy te uniwersum opowiada³o tylko o wojnie Orków z Ludzmi, dopiero przez lata ukszta³towa³a siê bogata przysz³o¶æ i przesz³o¶æ tych wydarzeñ. Warcraft to masa ksi±¿ek i gier ró¿nego typu. Mimo wszystko dla wiêkszo¶ci Warcraft to ta uzale¿niaj±ca gra za któr± trzeba p³aciæ abonament. Pomimo ¿e wiêksza czê¶æ uniwersum to ksi±¿ki i komiksy.
Film ma pokazaæ ludziom ¿e to jest zajebiste uniwersum warte inwestycji, Blizzard zrobi byznes na ca³ym marketingu a przy okazji Warcraft bêdzie modny.
To jest i dobry i z³y scenariusz, ale Blizzard raczej nie dopu¶ci do skiepszczenia swojego dziecka. Tym bardziej ¿e pok³adaj± w tym filmie ogromne nadzieje, ostro rozbudowuj± serwery itd.
Pierwsza czê¶æ kronik to przecie¿ spisana sesja gry RPG wiêc automatycznie jest dobrym scenariuszem

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.

#6 2016-04-07 11:50:09

Xazax

Mistrz podziemi

Dodam do mojej wypowiedzi analizê trailera która pozwoli mam dostrzec wiêcej
https://www.youtube.com/watch?v=ZK5DQwuqtyU

#7 2016-04-11 09:31:40

vampire1308

Zwyk³y obywatel

Zgadzam siê i je¿eli kto¶ ogl±da seriale typu "Gra o Tron" Lub "Wikingów" to na pewno pójdzie tez na ten film ( Aktor graj±cy Ragnara przyciaga nowych fanów), a ca³a masa ludzi graj±cych w Warcrafta te¿ pójdzie ( miliony??) Wiec Blizzard na pewno nie starci mo¿e tylko zyskaæ
A ja tez z chêci± zobaczê ten film:)

#8 2016-04-11 21:30:38

Chainekken

Rycerz Korony

SkÄ…d: Lublin

Zdrowe podej¶cie Janku (mogê siê zwracaæ do Ciebie po imieniu?). Ja nie potrafiê jednak traktowaæ takich filmów jako dzie³o odrêbne i niezale¿ne. Ale czujê ¿e Warcraft te¿ sprawdzê, tym bardziej ¿e jest to historia z czê¶ci pierwszej, jak powiedzia³ Xazax, a wiêc co¶ czego nie znam, wiêc nie bêdê mia³ problemów o których wspomina³em

#9 2016-04-12 07:00:46

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Cze¶æ Chainekken.
Najpierw co do zwracania siê po imieniu - zwracanie siê przez "pan" uwa¿am za obra¼liwe i wywo³uj±ce u mnie na wierzch pok³ady z³o¶liwo¶ci. BARDZO PROSZÊ!!!! TYLKO PO IMIENIU!

Co do problemu ekranizacji dzie³ literackich. Uwa¿am, ¿e siê po prostu nie da inaczej. Nie znam ekranizacji, która przenios³a do kin wszystko, co by³o zawarte w ksi±¿ce. Tak siê najzwyczajniej w ¶wiecie nie da. Je¿eli zatem re¿yser i scenarzysta zaingerowali w tre¶æ ksi±¿ki, to zdecydowali o utworzeniu czego¶ innego ni¿ ksi±¿ka. Film bêdzie wiêc, czy tego chcemy czy nie chcemy, dzie³em innym, osobnym, indywidualnym. Bêdzie siê ró¿ni³ od ksi±¿ki bowiem ró¿cniæ siê musi!

Co jest najwa¿niejsze ... czytaj±c ksi±¿kê po raz drugi, trzeci i dziesi±ty (ja czytam LotR od nowa co roku) masz za ka¿dym razem inn± wizjê tre¶ci, co innego odczytasz jako najwa¿niejsze, inaczej widzisz bohaterów. Obrazy tworzy twoja wyobra¼nia. Ogl±daj±c film obraz dostajesz gotowy. Miejsca na wyobra¼niê jest jakby mniej troszeczkê.

Dla mnie wygl±da to tak: gdy czytam ksi±¿kê to jest ona MOJA, gdy ogl±dam film to jest on JEGO (re¿ysera).

#10 2016-04-20 02:56:08

Xazax

Mistrz podziemi

Ok mamy nowy zwiastun, wszystko ca³kiem fajnie... Ale go¶cia od zwiastunów powinni wywaliæ na zbity pysk! Film fantasy, który jest adaptacj± gry z kilkugodzinnym piêknym soundtrackiem godnym W³adcy Pier¶cieni, a oni tam wkleili jaki¶ dubstep? Serio? Na szczê¶cie zwiastuny maj± inn± muzykê ni¿ filmy... przewa¿nie

Oceñcie sami : https://www.youtube.com/watch?v=65AjY_nRdqE

Tutaj przyk³adowy fragment muzyki z gry : https://www.youtube.com/watch?v=FBC2s12u_cg

Czy ten zwiastun nie mógby wygl±daæ tak jak te z gry które a¿ ociekaj± piêknem fantasy ?
https://www.youtube.com/watch?v=BCr7y4SLhck

PS : poczytajcie komentarze pod tym nowym zwiastunem, nikomu siê ta muzyka nie podoba

#11 2016-04-20 06:37:01

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Sorry, lecz ja tam wcale ¿adnej muzyki siê nie dopatrzy³em, tylko jaki¶ (i to niezbyt dobrze bity) rytm.

Stopka forum

RSS