DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Gry

#1 2016-03-29 20:19:15

Xazax

Mistrz podziemi

Zapowied¼ masy ciekawych ksi±¿ek

"Dobre wie¶ci dla wszystkich moli ksi±¿kowych! Pracujemy nad dwiema nowymi powie¶ciami z uniwersum gier Blizzard Entertainment i obie z nich zostan± przet³umaczone na jêzyk polski! Przygotujcie siê wiêc na World of Warcraft: Illidan (pióra Williama Kinga) oraz na oryginaln± powie¶æ w ¶wiecie StarCrafta, autorstwa pisarza znanego wszystkim fanom Gwiezdnych Wojen – Timothego Zahna.

Ponadto mi³o jest nam poinformowaæ, ¿e bêdziemy wspó³pracowaæ z wydawnictwem Random House LLC równie¿ przy kolejnych ksi±¿kach z uniwersum Warcrafta, StarCrafta oraz pozosta³ych tytu³ów Blizzarda."

Taki oto wpis Blizzard zamie¶ci³ na swoim vlogu. W ramach przypomnienia Blizzard to firma która stworzy³a trzy ogromne uniwersa Ksi±¿kowo/Gamingowe. Chodzi tu o Warcrafta, Starcrafta oraz Diablo, jest to mój ulubiony wydawca, a uniwersa te po prostu kocham. Przeczyta³em kilkana¶cie ksi±¿ek i na codzieñ gram w ich gry.
Na koniec dodam film z zapowiedzi± ca³ej masy ksi±¿ek : https://www.youtube.com/watch?v=eVsJygt1mz8
Co o s±dzicie o tym ? Ja jestem ju¿ podjarany
Mo¿e kto¶ z was siê zainteresuje jednym z uniwersów?

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#2 2016-03-29 20:42:21

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Re: Zapowied¼ masy ciekawych ksi±¿ek

Budz± siê we mnie ogromne nadzieje, lecz wraz z nimi budz± siê demony obaw. Xaz, przeczyta³em ksi±¿kê Knaaka "Prawo krwi" z serii Wojna Grzechu, Diablo. Jest mi przykro to powiedzieæ, lecz Richard Knaak odwali³ po prostu robotê na zamówienie twórców gry. Nie ma w tym prawie nic z bogactwa jêzyk Knaaka, nic z jego wyobra¼ni - jest po prostu wynajêtym skryb±. Mo¿e teraz bêdzie inaczej, choæ zapowied¼ zaanga¿owania wspó³twórcy scenariuszy z Gwiezdnych Wojen troszkê mnie przera¿a. Czyta³e¶ mo¿e "Now± nadziejê". Najlepszy chyba film ze Starwars i kiep¶ciutka ksi±¿ka. Bardzo rzadko udaje siê napisaæ dobr± powie¶æ na podstawie choæby i wspania³ego filmu (a by³ wspania³y). Jedyna nadzieja polega na tym, ¿e tym razem NIE bêd± pisaæ pod dyktando filmowców lecz utworz± nowe przygody w nowych scenariuszach. ¯e ca³a kanwa opowie¶ci bêdzie zupe³nie nowa.
Pewna znajoma polonistka powiedzia³a mi kiedy¶, po¿yczaj±c ode mnie ku mojemu zreszt± zdumieniu "Kroniki" DL, ¿e powie¶ci nie dzieli siê na klasyczn±, romantyczn±, psychologiczn±, fantastyczn± czy kryminaln±. Wa¿ne jest, ¿eby historia by³a dobrze opowiedziana. I w tym jest ca³e clou. Bêdê czeka³ na te pozycje z du¿ym dr¿eniem serca.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#3 2016-03-30 03:15:16

Xazax

Mistrz podziemi

Masz du¿o racji je¶li chodzi o "Prawo Krwi" bo wi±za³em z t± ksi±¿k± du¿e nadzieje. Dopiero po 8smiu latach zosta³a przet³umaczona i wydana w Polsce, a za granic± widnia³a jako najlepsza trylogia wydana dla Blizzarda. Zgodzê siê ¿e to najgorsza ksi±¿ka Knaaka ever, nudna jak flaki z olejem i na dodatek tak przewidywalna fabu³a... Dopiero pod koniec zrobi³o siê ciekawie, ale obawiam siê ¿e tylko dla tych którzy znaj± to uniwersum poniewa¿ pojawiaj± siê postacie które mog± zmieniæ historiê. Trzeba dodaæ ¿e ca³o¶æ jest oceniona jako trylogia wiêc nadzieja w dwóch kolejnych ksi±¿kach (ostatnio wygra³em czê¶æ trzeci± w konkursie)
Je¶li chodzi o resztê jego ksi±¿ek to posiadaj± one moj± rekomendacje. Trylogia "Wojna Staro¿ytnych" z Warcrafta jak i "Dziedzictwo Krwi" "Królestwo Cienia" czy "Pajêczy Ksiê¿yc" te¿ by³y bardzo ciekawe i mia³y swoje bardzo ciekawe postacie.
Có¿ sama postaæ Ilidana jest bardzo ciekawa, jego pocz±tki ju¿ zosta³y opisane w Wojnie Staro¿ytnych, wydaje mi siê ¿e samo to ju¿ dobrze rokuje.
Je¶li chodzi o Gwiezdne Wojny to oni wydawali tak zwane EU (Expanded Uniwerse) który zdoby³ rzeszê fanów na ca³ym ¶wiecie, ponoæ to niesamowite ksi±¿ki opowiadaj±ce dalsz± historiê tego uniwersum, do tablicy zosta³a wywo³ana "Dziedzictwo Imperium" a nie " Imperium Kontratakuje"
Wierne ksi±¿kowe adaptacje filmów to ju¿ nie to samo co tworzenie kolejnych rozdzia³ów historii wiêc my¶lê ¿e nie mamy siê o co martwiæ.
Pozdrawiam!

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#4 2016-03-30 06:49:26

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Oby¶ mia³ racjê bowiem materia³ do nowych kreacji jest znakomity.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#5 2018-07-29 15:00:46

DeepHeat

Rycerz Korony

Czy kto¶ czyta³ "Korona ¦niegu i Krwi" El¿biety Chereziñskiej? Warto?

Stopka forum

RSS