DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#1 2011-12-31 23:36:12

Ajantis

Giermek

Tylko Fantasy wam w g³owie

Czy przeczytali¶cie jak±kolwiek ksi±¿kê innego gatunku nie powi±zan± z fantasy?

Aaequam memento rebus in arduis servare mentem

#2 2011-12-31 23:50:32

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Re: Tylko Fantasy wam w g³owie

Lektury szkolne. Poza tym kilka przygodowych, historycznych, przyrodniczych.

#3 2012-01-01 14:58:35

Xazax

Mistrz podziemi

3 Tomy biografi Aleksandra wielkiego. ¶wietne

"¯aden zwykly ¶miertelnik nie mógl staæ przed tymi przera¿aj±cymi, spowitymi w calun wrotami i nie oszaleæ z nienazwanej grozy. ¿aden zwykly ¶miertelnik nie móglby przej¶æ nietkniêty miêdzy stra¿niczymi dêbami.
lecz Raistlin stal tam. stal tam spokojnie, bez strachu... "

#4 2012-01-02 14:45:51

Blaanid uth Mondar

Rycerz Korony

11184477
SkÄ…d: Katowice

Opis Inkwizycji Hiszpañskiej, Wszystkie ksi±¿ki Markiza De Sade, Jack The Ripper, wszystkie Metra.

Truth is Subjective.
http://img.userbars.pl/32/6292.jpg

#5 2012-01-02 15:46:41

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Wiele ró¿nych. Oprócz lektur i ksi±¿ek potrzebnych na studia (których przeczyta³em sporo)  i s-f (niektórzy twierdz±, ¿e to te¿ fantasy, a z tego gatunku przeczyta³em wiele, np wiele ksi±¿ek £ukjanienki, Metro 2033 i 2034) czyta³em m. in. Ogniem i mieczem, Martin Eden, Snajper (taka nowa o komandosie SEAL Team Six), ksi±¿ki przyrodnicze i popularno-naukowe (jako dziecko tysi±ce:D a i teraz siê zdarza - np Krótka historia czasu, czy ksi±¿ki z serii "dlaczego" o psychologii, ewolucji i ciekawostkach naukowych). Czytam b. du¿o, niekoniecznie tylko fantasy.

Est Sularus oth Mithas

#6 2012-01-04 19:13:38

Raistlin

Shalafi

8930444

"Kod da Vinci" oraz "Anio³y i demony" Dana Browna
A i jeszcze ABC Linux...

I jakie¶ lektury szkolne zwykle w formie streszczenia

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#7 2012-01-04 20:14:59

Soth

Rycerz ¶mierci

Wszystkie ksi±¿ki o dzikim zachodzie(piff paff xD) jakie uda³o mi siê dorwaæ, prawie wszystkie ksi±¿ki Roberta Ludluma,Fryderyka Forsytha. W swoim czasie czyta³em te¿ historyczne Sienkiewicz, Korkozowicz itp. Ostatnio przed DL czyta³em ca³kiem niez³± serie s-f cykl Temeraire:)

#8 2012-01-04 21:42:58

U'

The Knight of Solamnia

ooo, w³a¶nie:) Karol May i Indianie;) wiele, naprawdê wiele ksia¿ek Karola Maya np Winnetou - klasyka m³odzie¿owa (przed fascynacj± fantasy, czyli tak do 2 gimnazjum), ksi±¿ki o dzikim zachodzie innych autorów. No i oczywi¶cie - PAN SAMOCHODZIK!!! SUPER TO BY£O!!! 

Est Sularus oth Mithas

#9 2012-01-15 22:02:00

Ajantis

Giermek

Ile odpowiedzi
Mogê siê wiêc opowiedzieæ w tej sprawie, ja rozpocz±³em czytanie Fantasy. Pierwsz± ksi±¿k± by³ ¶wiat Dragonlance
NIe wymieniam oczywi¶cie lektur (Przedwio¶nie, Ludzie Bezdomni, Zbrodnia i Kara- klasyka) zmierzam do tego, i¿ siêgn±³em jaki¶ czas temu po Krymina³y, poniewa¿ do mnie przemawiaj± i to by³ strza³ w 10

Tak, to jest mój gatunek, stoj±cy po Fantastyce.

Aaequam memento rebus in arduis servare mentem

#10 2012-01-15 22:05:14

U'

The Knight of Solamnia

to ja jeszcze dorzucê: Hrabia Monte Christo - 3 tomy (polecam) i Ojciec Chrzestny - 2 tomy (równie¿ polecam)

Est Sularus oth Mithas

#11 2012-01-24 21:41:08

Ched

Giermek

Lubiê ksia¿ki Aleksandra Dumasa - ten klimacik p³aszcza i szpady, to bujanie siê na ¿yrandolu, ta czysta, radosna epika.
Lubiê Salmana Rushdie - za bardzo soczyste, ciê¿kie opisy, za klimat, za moc.
"Zbrodniê i Karê", "Potop" oraz "Ogniem i mieczem" czyta³am z w³asnej nieprzymuszonej woli, to samo z "Nad Niemnem"(bo zasnê³am na filmie... nie by³o a¿ takie z³e) i "Ch³opami" (i zaczê³am siê modliæ do narracji Reymonta).

Poza tym ³ykam rzeczy takie jak "Fizyka rzeczy niemo¿liwych" Michio Kaku albo pozycje z pó³eczki z religioznawstwem.

Misery loves company
And company loves more
More loves everybody else
But hell is others

#12 2012-01-25 08:24:29

ww1990ww

Giermek

Napisze w ten sposób du¿o.  Lecz tak na szybko co pamietam Metamorfozy Owidiusza. Biografie Aleksandra Wielkiego Greena, Maleus Maleficarum Cramera, Historia Rzymu Apiiana z Aleksandrii, Kubiaka Historiê i Mitologiê, Faraona z przyjemno¶ci Pana Tadeusza w pierwszej klasie podstawówki,  Lód Dukaja, Egipt Greków i Rzymian £ukaszewicza, Monetfiore o Stalinie, Pipsa o rewolucji pa¼dziernikowej, Imiê Ró¿y, Ojca Chrzestnego Mario Puzo, Troce lizn±³em St±d do Wieczno¶ci i Czekaj±c na Godota, Browna wszystko, Homo Ludens Houzingi, Spo³eczeñstwo w barokowej Polsce, Renesans we W³oszech, porwa³em siê te¿ Kultura Odrodzenia we W³oszech ciekawa aczkolwiek usypia b³yskawicznie  ca³± prawie ¿e serie Diuna i sporo wiêcej.

#13 2012-01-25 08:34:15

Ched

Giermek

Sci-fi z przyzwyczajenia nie wypoeminiam, bo i ono i fantasy, to elementy fantastyki...

Diuna to zai¶cie zacna lektura, uwagi jest te¿ wart Cykl o Enderze Orsona Scotta Carda.
Je¿eli kto¶ lubi radosne bitwy kosmiczne, to bêdzie zadowolony z Jacka Campebella i jego Zaginionej Floty (chocia¿ to ksi±¿ka do kibicowania g³ównemu bohaterowi), fajnie te¿ siê czyta ksi±¿ki Elizabeth Moon (chocia¿ ona tyle ró¿nych serii ci±gnie, które siê nawzajem przeplataj±, ¿e mo¿na jedynie do bibliografii odes³aæ). Poza tym Dick. I C.J.Cherryh.
Z polskiej literatury sci-fi uwagi wart jest Zajdel - bo to klasyka - nie¼le siê te¿ czyt Ko³odziejczaka i jego Dominium Solarne (chocia¿ to ju¿ dosyæ specyficzne jest, bo autor chwali siê czasami, ¿e ma taki fajny scaj-fajowy jêzyk).

Misery loves company
And company loves more
But hell is others

#14 2012-01-25 10:44:03

ww1990ww

Giermek

Powiedzmy sobie szczerze prawdziwe SCI-Fi w pojêciu jaki zaprezentowa³ Lem niemal¿e nie istnieje bowiem có¿ jest za trudne do napisania i do przeczytania.

#15 2012-01-25 10:51:49

Ched

Giermek

Lem jest jeden, tak samo jak Dukaj jest jeden. Tyle w temacie.
Istnieje tyle odmian samego sci-fi, ¿e porównywanie pozyscji spod innych flag miêdzy sob± jest jakie¶ takie... bez sensu jakiegokolwiek

Misery loves company
And company loves more
But hell is others

#16 2012-01-25 11:01:07

ww1990ww

Giermek

Niby tak ale nigdy nie da siê unikn±æ porównywania ich do siebie na wzajem.

#17 2012-01-25 15:20:34

Blaanid uth Mondar

Rycerz Korony

11184477
SkÄ…d: Katowice

Lem... babcia mnie do niego zachêci³a

Truth is Subjective.
http://img.userbars.pl/32/6292.jpg

#18 2012-08-12 17:03:48

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Poza fantasy czytam ksi±¿ki Agaty Christie - to naprawdê jest Królowa Krymina³u, uwielbiam Poirota Je¶li chodzi te¿ oko³o kryminalne to oczywi¶cie "Kod da Vinci", "Anio³y i Demony", a tak¿e "Cyfrowa Twierdza" jest ciekawa choæ bez Langdona, a "Zwodniczy Punkt" jest po prostu fantastyczny! (równie¿ bez Langdona). Podobno mieli tê ksi±¿kê ekranizowaæ, ale nic wiêcej nie wiem na ten temat... Na efekty specjalne do "zwodniczego Punktu" posz³oby tyle forsy, ¿e a¿ mi zimno

Inne krymina³y - Joanna Chmielewska bardzo fajnie pisze, mo¿na siê nie¼le po¶miaæ z jej stylu i jej "bohaterki", któr± jest sama Chmielewska ^^
Idziemy dalej z promocj± polskich autorów nie pisz±cych fantasy... Hmm...

Zawsze te¿ chêtnie czyta³am m³odzie¿ówki i tutaj podbi³a mnie Ma³gorzata Musierowicz i jej Je¿ycjada - przesympatycznych bohaterów stworzy³a, ka¿dy z bardzo wyrazistym charakterem. Nie polecam jednak tym, którzy nie lubi± humorystycznej sielanki - ja za tym przepadam.

Monika Szwaja - to raczej literatura typowo kobieca, ale bardzo lekko siê czyta i lubiê te jej 3 ksi±¿ki, jakie dosta³am w swoje rêce.

Kocham Szekspira, ma ¶wietne poczucie humoru, a dramaty ma najzwyczajniej epickie.

Soth Napisa³e¶, ¿e czyta³e¶ "ca³kiem niez³± seriê s-f cykl Temereire'a". Czyta³am to ostatnio i jestem zachwycona, tyle, ¿e to zdecydowanie jest fantasy ^^ Smoki w s-f spotyka siê raczej rzadko, prawda?

Czyta³am tak¿e psychologiczn± ksi±¿kê Johna Greya "Mê¿czy¼ni s± z Marsa, a kobiety z Wenus", która da³a mi du¿o do my¶lenia, a czytanie sprawia³o przyjemno¶æ. Mówi o ró¿nicach miêdzy mê¿czyznami a kobietami, czasami humorystyczna i naprawdê bardzo ciekawa.

Chyba wypo¿yczê sobie jeszcze raz "Trzech Muszkieterów" Dumasa. Zabiera³am siê dwa razy i dwa razy mi siê bardzo podoba³o, tylko zawsze musia³o mi co¶ wypa¶æ tak, ¿e zapomina³am o ksi±¿ce. A klimat "p³aszczy i szpady" jest wed³ug mnie poci±gaj±cy ^^

Na pó³ce czekaj± te¿ na mnie trzy gruba¶ne tomiska Steiga Larssona. Na podstawie jednej z nich powsta³a "Dziewczyna z tatua¿em", wiêc ho³duj±c zasadzie "ksi±¿ka od filmu jest ZAWSZE lepsza" na sam widok ksi±¿ek ¶wiec± mi siê oczy, bo film podoba³ mi siê szalenie. Polecam ju¿ teraz, mimo, ¿e nie przeczyta³am

Mo¿e was to z dziwi, ale przepadam równie¿ za ba¶niami i bajkami Brzechwy. Do teraz potrafiê wyrecytowaæ spor± czê¶æ "Pch³y Szachrajki", "Szelmostwa Lisa Witalisa" mnie bawi± do teraz... W ogóle Brzechwa pisze dla dzieci, ale jednocze¶nie s³uchaj±c jego bajek doros³y musi siê u¶miechn±æ.

#19 2013-01-05 17:58:11

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Wypowiedzi na forum pobudzi³y pamiêæ. Postara³em siê wiêc i ab ovo mamy (lektury obowi±zkowe pomijam).
1.    Pierwsz± ksi±¿kê otrzyma³em od Ojca w 1958 roku. By³ to „Robinson Cruzoe” Stanis³awa Stampfla na podstawie Daniela Defoe. Mia³em 6 lat i tak to siê zaczê³o. Ksi±¿ka ta, wydana w 1954 roku, dalej pyszni siê na mojej pó³ce.
2.    Przez ca³y okres podstawówki Ojciec przeklina³ swój prezent, bowiem wiêcej czyta³em ni¿ gania³em za pi³k±. Na moje szczê¶cie na ksi±¿kach Ojciec nie oszczêdza³. Przysz³a wiêc kolej na Alfreda Szklarskiego (ca³y cykl przygód Tomka Wilmowskiego), podkradane Ojcu „Tygrysy” (ma³e ksi±¿eczki z historii pierwszej i drugiej wojny), Jack London, James F. Cooper, Curwood, Lucy M. Montgomery(?), Karol May, ale i Konopnicka, Mickiewicz, S³owacki, Fiedler, Meissner, Dumas. Jednym s³owem – przygoda a¿ siê skrzy³a. Potem nast±pi³a seria „Samotni ¯eglarze” i dopiero wsi±k³em. Do tego stopnia, ¿e jestem teraz jachtowym sternikiem morskim. Pod koniec podstawówki objawi³ mi siê Lem. Zaczê³o siê od „Astronautów” i filmu na tej podstawie – Milcz±ca Planeta. Choæ nadal ³yka³em w³a¶ciwie wszystko, to jednak fantastyka stanê³a na czele. Zw³aszcza gdy dotar³o do mnie, ¿e dla Lema by³a to tylko odskocznia od filozofii w postaci „Summa Technologiae”, „Golema XXIV” i temu podobnych. Na ksi±¿ki Lema czeka³o siê w kolejkach w ksiêgarni!!! Na inne, co lepsze równie¿!!! Poza Harry Potterem – kolejka-pojêcie nieznane. Pomimo fantastyki dopada³y mnie i inne okresy – okres historyczny polski, (Kraszewski (brr), Go³ubiew (mniam), Jasienica (aj,aj,aj), Wañkowicz (!!!)), okres historyczny staro¿ytny (Ceram (!!!)), okres historyczny prekolumbijski (Hubert itp.), my¶liwski, popularno-naukowy, kosmiczno-astronomiczny (nawet poradniki ³yka³em!). ba³agan w g³owie straszny ale jeszcze zd±¿y³em z ca³ym Sienkiewiczem i G±siorowskim.
3.    Czasy licealne by³y troszkê ambitniejsze, przynajmniej pocz±tkowo – Cortazar (Gra w klasy), Joyce – (Ulisses, w t³um. S³omczyñskiego – oj, te kolejki w bibliotekach! Bo w ksiêgarni ¿adnej szansy, a potem trzydzie¶ci stron i won!), Camus, Saint Exupery, Kruczkowski, Mro¿ek, H³asko. i mnóstwo im podobnych. I gdzie¶ tak w po³owie liceum sta³o siê, ¿e Ojciec, z jakiej¶ podró¿y zagranicznej przywióz³ Hobbita i W³adcê PO ANGIELSKU, ³obuz.Jêzyka uczy³em siê ju¿ w podstawówce ale, sami wiecie – trzy Z, a tu ksi±¿ki obce! Przysiad³em i po³kn±³em Hobbita w jakie¶ dwa miesi±ce(!). Wpad³em. Do koñca liceum zd±¿y³em z W³adc± i w³a¶ciwie skoñczy³a siê fantastyka a zaczê³a fantasy. Liche to wtedy by³o ale zawsze mo¿na by³o zaliczyæ Borroughsa i jemu podobnych.
4.    W okresie studenckim sprawy siê mocno pogorszy³y. Bo z jednej strony kusi³a literatura tzw. ambitna (dzi¶: mainstream) a pogardzana wtedy fantasy i tak by³a najwa¿niejsza, tyle, ¿e by³o tego, co kot nap³aka³. Wydawano wtedy g³ównie Strugackich (dooobre), Wi¶niewskiego-Snerg (te¿ niez³e), czy Wnuka-Lipiñskiego (lepszy pisarz ni¿ polityk). Najwa¿niejszym ¼ród³em bywa³o wydawnictwo „Literatura na ¦wiecie”, które czasem co¶ tam zauwa¿y³o.
5.    W czasach poststudenckich, ju¿ jako ojciec rodziny, czasu mia³em mo¿e mniej ale chêci wrêcz przyby³o. W³a¶nie zaczêto wydawaæ czasopismo „Fantastyka”, które publikowa³o sporo polskich debiutantów i tak pozna³em Sapkowskiego, Ziemkiewicza i innych. Czasy osiemdziesi±te rozwojowi czytelnictwa wszak¿e nie sprzyja³y i na mnie te¿ siê to odbi³o.
6.    Lata dziewiêædziesi±te to wybuch wydawniczy równie¿ w fantasy. Pojawia siê (i to bez stania w kolejkach) Ursula LeGuin, Robert Jordan, Terry Pratchett, Frank Herbert kontynuuje Diunê, David Eddings walczy z Malloreonem, Belgariad± i w³asn± ¿on± (co przyp³aci³ pora¿k± czyli wydaniem zupe³nie poronionego cyklu DREAMERS), Artur C. Clark jest dostêpny nie tylko w Odysei 2001 ale i 2010, 2061 oraz 3001, Brian Aldiss wydaje Helikoniê. Zaczyna siê era komputerów, Internetu, gier RPG. Zaczyna siê Dragonlance, Warhammer, Dungeon & Dragons. O tym, ¿e w Dragonlance wpad³em jak ¶liwka w …kompot nie muszê chyba pisaæ. Pozosta³e rzeczy mnie nie zachwyci³y a twórczo¶æ Salvatore wrêcz odrzuci³a.
7.    Zacz±³ siê nowy wiek i nowe ksi±¿ki. Wróci³em trochê do innej tematyki i ³ykn±³em cykl „Korpus” Griffina, ca³y cykl Clancy’ego i jeszcze trochê takiej literatury (wraz ze Stigiem Larssonem) i… wróci³em do Dragonlance. Tym razem w oryginale. W miêdzyczasie dopad³o mnie wredne choróbsko i…mam jeszcze wiêcej czasu na czytanie i pisanie. Przeczyta³em Paoliniego „Eragon” i ca³a reszta i muszê rzec, ¿e t³umaczenie jest lepsze od orygina³u a filmowa adaptacja pierwszej czê¶ci te¿ jest niez³a. Lewis ze swoj± Narni± najlepszy jest w filmie, ksi±¿ka nudzi i po angielsku i po polsku.
8.    Tysi±ca spraw jeszcze nie poruszy³em; bo i Ann McCaffrey z „Je¼d¼cami Smoków z Pern” i Trudi Canavan, na¶ladowczyni (raczej kiepska) wielkich cyklów fantasy, i Eriksson, i Mari Snyder i mnóstwo innych.
9.    Ale po drodze by³ jeszcze Czechow, Dostojewski, Bu³hakow (nawet w oryginale!), To³stoj, Hasek (Szwejk jest boski!), i Goodkind (Miecz prawdy), i Walter Moers (wspania³a fantasy niemiecka – polecam gor±co), i Tad Williams, i Nancy Kress, i…..
10.    Wiecie co… po latach stwierdzam, ¿e najwa¿niejsz± ksi±¿k±, jak± przeczyta³em by³ i tak…
„Kubu¶ Puchatek”

Chyba skoñczê, bo i tak nikt tego nie przeczyta.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#20 2013-01-05 22:27:59

U'

The Knight of Solamnia

janjuz napisał:

Chyba skoñczê, bo i tak nikt tego nie przeczyta.

Przeczyta³em i jestem zachwycony Twoj± pamiêci± i ilo¶ci± znanych autorów

POLECAM PRZECZYTANIE, WARTO.

Przypomina³e¶ i mi o kilku autorach, których ksi±¿ki czyta³em, a gdzie¶ w pamiêci zapodzia³a siê wiedza o nich. W tym miejscu mo¿emy podyskutowaæ o systemie edukacji - kiedy¶ zmuszano dzieci do uczenia siê wielu rzeczy na pamiêæ. Teraz Janek pamiêta co czyta³ w podstawówce, a moja mama zna wiersze, których uczy³a siê maj±c 10 lat. Ja uczy³em siê ju¿ w systemie stawiaj±cym na zrozumienie i "umiejêtno¶æ znalezienia ¼ród³a" - bez tekstu powy¿ej nie przypomnia³bym sobie np o braciach Strugacckich, których czyta³em kilka lat temu.

A co do Kraszewskiego ( o którym równie¿ wspomnia³e¶), to chodzi³em do liceum jego imienia - uczy³ siê w tej szkole (nawet tym samym budynku, dawnej akademii Bialskiej).

A dla mnie najwa¿niejszymi ksi±¿kami (je¿eli, tak jak Ty, mam wracaæ do dzieciñstwa), które spowodowa³y, ¿e zacz±³em czytaæ jak najêty by³y "Dzieci z Bullerbyn" i "Pies który je¼dzi³ kolej±". Akurat "Kubusia Puchatka" nie lubi³em:)

Est Sularus oth Mithas

Stopka forum

RSS