Mistrz podziemi
Smoki s± prawdziwymi dzieæmi Krynnu, zrodzonymi z esencji ¶wiata i potêgi ¿ywio³ów. Ich pobratymcy z innych ¶wiatów maj± naturê samotników, na ogó³ mieszkaj± z dala od ludzi i nie interesuj± siê tym co dzieje siê wooko³o.
Smoki Krynnu wrêcz przeciwnie - Ingeruj± w sprawy ¶miertelnych w s³u¿bie dobra lub z³a...
Chromatyczne Smoki - Z³e
Bia³e smoki - Zimne i okrutne jak klimat w którym siê osiedli³y, to najrzadsze i najbardziej samotnicze spo¶ród chromatycznych. Inne smoki uwa¿aj± je za têpe i g³upie, tym bardziej ¿e nie wykazuj± one zainteresowania sprawami tego ¶wiata. NIe lubi± towarzystwa ¿adnych ¿ywych istot w tym pobratymców, trudno wiêc wykorzystaæ je celach militarnych. Podczas wojny lancy s³u¿y³y jako zwiadowcy i kazano im patrolowaæ okolic lodowej ¶ciany, i to by³ szczyt ich obowi±zków.
B³êkitne smoki - Najbardziej gadatliwe w¶ród chromatycznych smoków, dobrze dogaduj± siê z wszystkimi istotami.
Dlatego b³êkitny smok najlepiej nadaje siê do walki powietrznej ze smoczym je¼dzcem.
Niniejsze smoki z dum± walcz± po stronie ciemno¶ci, Zawsze darzy³y Thakisis podziwem i szacunkiem.
S± sk³onne podporz±dkowaæ siê humanoidowi ale ten najpierwsz musi dowie¶æ swej warto¶ci, s± nieustraszone i oczekuj± tego od swego pana. Bardzo przywi±zuj± siê do swojego towarzysza i rozpaczaj± r\po jego stracie, b³êkitny smok nie spocznie póki nie znajdzie i nie zabije zabójcy swego Pana.
Czarne smoki - S± z³e i przebieg³e, najbardziej egocentryczne ze wszystkich chromatycznych. Dbaj± jedynie o w³asne plany i knowania. S³u¿y³y thakisis wy³±cznie ze strachu i nienawi¶ci , bez cienia szczerej lojalno¶ci wzglêdem bogini czy jej interesów, sama królowa nie darzy³a ich zaufaniem.
Niniejsze smoki gardz± i nienawidz± ca³ej ludzko¶ci wiêc nie nadaj± siê do wspó³pracy z nimi ani ¿adynymi innymi istotami, poczas wojny otrzymywa³y rozkazy w których nie musia³y siê kontaktowaæ z innymi np. Strze¿enie cennych artefaktów.
Ze wzglêdu na awersje do ¶wiata osiedlaj± siê na najbardziej mrocznych bagnach, podziemiach i jaskniach, je¶li nie umi± znale¼æ sobie miejsca stawarzaj± swoje w³asne bagna za pomoc± "Zepsucia wody"
Czarne smoki biegle w³adaj± magi±, najchêtniej u¿ywaj± czaru "CIêmno¶æ" które u¿ywaj± by zmêciæ wroga.
Czerwone smoki - Najwiêksze z chromatycznych smoków przez co najbardziej budz± przera¿enie. Nie cierpi± humanoidów, lecz mog± siê sprzymierzyæ z osob± która dzieli ich aspiracje i miêdzy innymi ¿±dze w³adzy.
S± bardzo przebieg³e i bieg³e w strategi militarnej, talent ten ³±cz± z ogromn± moc± i okrucieñstwem.
Czerwone smoki lubuj± siê w bogactwie gromadz±c skarby nie na tyle dla ich warto¶ci co ich namacanemu ¶wiadectwu w³adzy .
Zielone smoki - Okrócieñstwo i z³o tych smoków budz± przeza¿enie nawet po¶ród nich samych. Uwa¿aj± siê za najdoskonalsze stworzenia Krynnu wiêc rzadko wykonuj± rozkazy humanoidów, czyni± to jedynie gdy uwa¿aj± ¿e osoba jest warta lojalno¶ci. Aroganckie - nie widz± powodu by ryzykowaæ ¿ycie w krwawej walce, o wiele bardziej wol± chwytaæ nieostro¿nych przeciwników. Uwielbiaj± zadawaæ mêczarnie, zarówno fizyczn± i jak i psychiczn± i czêsto opracowuj± bardzo wymy¶lne metody torturowania ofiar
Metaliczne smoki - Dobre
Miedziany smok - Mimo dobrej natury z upodobaniem do psikusów, maj± upodobanie do gromadzenia bogactw, je¶li maj± komu¶ pomóc pierwsze pytanie brzmi "A co ja z tego bêde mia³"?
Opisywane smoki ¿yj± w jakiniach w terenach górzystych, czêsto buduj± gêste zawi³e labirynty czêsto popadaj± w konflikty z czerwonymi smokami i boj± siê ich
Mosiê¿ny smok - Gadatliwe i towarzyskie maj± jedn± wadê, uwielbiaj± s³uchaæ swego g³osu. Najchêtniej spêdzi³yby ca³e ¿ycie na plotkuj±c o wszystkim i ka¿dym z ka¿dym kogo dadz± radê schwytaæ i nak³onic do s³uchania. Ten smok niemal przek³ada gadanie nad jedzenie.
Opisywane stworzenia ¿yj± w suchym s³onecznym klimacie w wysoko po³o¿onych jaksiniach, z dobrych punktów obserwacyjnych wypatruj± podró¿ników, pikuj± na nich z wysoko¶ci i próbuj± nawi±zaæ konwersacjê, potrafi± odeprzeæ parê ataków zanim przerwie potok s³ów. Samiec i samica ¿yj± ca³y czas osobno by mieæ o czym opowiadaæ gdy siê spotkaj±
Spi¿owy smok - Spi¿owe smoki anga¿uj± siê aktywnie w sprawach ludzko¶ci. Wiadomo tak¿e ¿e w fa³szywej postaci przenikaj± do spo³eczeñstw humanoidów. Posuwaj± siê nawet do przybierania postaci zwierz±tek domowych. Opisywane smoki darz± wszystkie istoty szacunkiem i sympati±, czêsto schodz±c im z drogi by ich nie przestraszyæ. Zyj± w pobli¿u du¿ych zbiorników wodnych i oceanów poniewa¿ gustuj± w miêsie rekinów. Czêsto bior± udzia³ w militarnych dzia³aniach je¶li te s³u¿± dobrej sprawie, fascynuj± je wojna i bitwy w obronie dobra.
Srebrne smoki - Ciesz± siê najwiêkszym uwielbieniem sposród wszystkich smoków Krynnu i naj³atwiej siê z nimi porozumieæ. Umiej± siê przeistoczyæ w humanoidów i nawet wol± t± formê, zdarza siê ¿e nawet zakochuj± siê w humanoidach.
Ochoczo pomagaj± potrzebuj±cym i wspieraj± walcz±c po stronie Dobra
Z³ote smoki - Najm±drzejsze najinteligentniejsze ze wszystkich smoków, pe³ne królewskiego majestatu. Smuk³e, zwinne i olsniewaj±co piêkne. Z³ote smoki s± stra¿nikami sprawiedliwo¶ci i obroñcami niewinnych a tak¿e wrogami innych istot które pod±¿aj± ¶cie¿k± ciemno¶ci.
Biegle w³adaj± magi±. Potrafi± przybraæ humanoidaln± postaæ ale robi± to rzadko i niechêtnie, czuj± siê krucho w s³abszym ciele
Rycerz Miecza
Mój g³os - spi¿owe smoki (choæ zastanawia³em siê jeszcze nad bia³ymi i zielonymi). Powodu jako takiego nie ma - od tak po prostu, chyba najbardziej przypad³y mi do gustu.
Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.
Ja wybra³em bia³e. Podoba mi siê ich natura -oziêb³e samotniki. To, ¿e s± g³upie no có¿... Nikt nie jest idealny.
The Knight of Solamnia
Niebieska i srebrne.. Za co? Przeczytajcie Smoki Wojny Dusz, zwrócie w niej uwagê na szorstk± "przyja¼ñ pomiêdzy Zwiercia³em (srebrnym smokiem) a niebieskim, smokiem Marsza³ka Medana (zapomnia³em imienia, poszukam to edytujê posta - jak kto¶ pamiêta to niech napisze).
Lojalno¶æ, przyja¼ñ, oddanie to cechy które ceniê i cechy które maj± w³a¶nie te smoki
Rycerz Korony
b³êkitny smok:)za ich lojalno¶æ w stosunku do swojego w³adcy i zemstê w razie potrzeby:P
Rycerz Korony
Pamiêtam, ¿e wchodzi³am kiedy¶ tutaj i zaznaczy³am pasuj±c± mi opcjê ze szczerym zamiarem rozwiniêcia powodów mojego wyboru. Niestety moja uwaga daleko odbieg³a od tego forum przez d³ugi czas, wynikiem czego zapomnia³am w³a¶ciwie co zaznaczy³am. Podejrzewam, ¿e to by³y smoki spi¿owe, gdy¿ przedstawiciela tego gatunku bardzo lubiê. Konkretnie Khirsaha, który niós³ do bitwy Tasslehoffa i Flinta. To bardzo sympatyczny i rozs±dny smok, w dodatku z szacunkiem odnosi³ siê do kendera, a to bardzo rzadkie w¶ród przedstawicieli wiêkszo¶ci populacji ka¿dego gatunku. Opis pod tym wzglêdem jest zgodny z przyk³adem. Jednak bardzo chcia³abym przeczytaæ co¶ z udzia³em miedzianego smoka, bo wydaj± siê ca³kiem zabawne. Prawdopodobnie w równej mierze co mêcz±ce.
Zwyk³y obywatel
Od zawsze uwielbia³am czerwone smoki. Kolor dodaje im ¿ycia Zion± ogniem, jak na tradycyjne smoki przysta³o, gromadz± ca³e góry z³ota i s± arogancko-egoistyczne -- kolejne i¶cie smocze cechy. Na tym tle inne gatunki wygl±daj± jak skrzydlate jaszczurki.
Rycerz Korony
Czerwone smoki faktycznie s± jednymi z najbardziej z zapadaj±cych w pamiêæ. W koñcu kiedy siê my¶li o klasycznym smoku - potê¿ny, skrzydlaty, ziej±cy ogniem i sypiaj±cy na z³ocie. Jednak je¶li chodzi o przedstawicieli tych smoków, to mnie zapad³a w pamiêæ tylko jedna postaæ i by³a to Matafleur (P³omienna). Dowód na to, ¿e nie wszystkie chromatyczne smoki s± z gruntu z³e i potrafi± kochaæ. Tak samo b³êkitne potrafi± siê przywi±zywaæ i maj± poczucie honoru.
Najwy¿szy Kleryst
D³ugo zastanawia³em siê, w jaki sposób mam okre¶liæ ulubion± rasê/rodzaj smoków. Mój problem polega na tym, ¿e takiego ulubionego rodzaju po prostu nie mam. Przyjmujê do wiadomo¶ci, ¿e smoki s± jakie s±, ¿e jedne s± s³ugami z³a a inne dobra, ¿e jedne s± z³o¶liwe a drugie szlachetne. Prawda jest w moim rozumieniu zupe³nie inna. Smoki po prostu nie s± do polubienia. Przynajamniej nie tak jak inne rasy na Krynnie, np kenderów lubiê mimo ich gigantycznych wad, lecz kenderzy s± w jaki¶ sposób ludzcy. Smoki nie. Smoki po prostu s±, s± takie a nie inne. Mo¿na siê z tym zgadzaæ lub nie, smoków to nie obchodzi.
Gdzie¶, w g³êbi mej przepastnej wyobra¼ni, jawi siê smok smoków. Smok, którego uznam za smoka bowiem przydawanie cech poszczególnym chromatom czy metalom nie za bardzo do mnie przemawia. Smok ma byæ gro¼ny, nieprzewidywalny, ma mieæ swój charakter a nie zbiór cech rasy, ma byæ potê¿ny i ma spe³niaæ tylko w³asne cele. Zamierzenia tak lichych istot jak ludzie obchodz± go tylko dot±d gdy s± zbie¿ne z jego w³asnymi zamierzeniami.
Mo¿e z tego powodu za najbardziej smocze uznajê smoki czarne oraz ... smoki chaosu.
Ostatnio edytowany przez janjuz (2016-06-20 12:29:10)
Rycerz Korony
Szczerze powiem, ¿e intryguj± mnie bia³e. Najbardziej samotne i tajemnicze, zdolne do ¿ycia w warunkach, gdzie inne gatunki by wyginê³y.
Rz±dz±ce skrawkiem lodu, ¶pi±ce w jakiejs zapomnianej ¶nie¿nej jaskini, pilnuj±ce nie wiadomo czego...
Ostatnio edytowany przez DeepHeat (2018-03-31 21:34:04)
Najwy¿szy Kleryst
Bia³e. tajemnica zawsze przyci±ga takie typy zakrêcone, jak my. Ciekawy wybór.