DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2011-11-24 09:18:44

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

Mroczny uczeñ

Uwaga - ma³e spojlery

Kto czyta³ - proszê o wypowied¼. wg mnie ksi±¿ka bardzo ciekawa, du¿o wyja¶nia, trzyma w napiêciu:) bogowie i magia znów s± na krynnie i jest ogólnie ciekawie:)

Est Sularus oth Mithas

#2 2011-11-24 14:19:09

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Re: Mroczny uczeñ

Mroczny uczeñ to nazwa serii, a jaka ksi±¿ka? Bursztyn i popió³, Bursztyn i ¿elazo...? Obie nie by³y mimo wszystko z³e pomimo denerwuj±cej Miny.

#3 2011-11-24 14:23:50

U'

The Knight of Solamnia

Chodzi mi o obie oczywi¶cie, Bursztyn i popió³ oraz b. i ¿elazo. S± na tyle krótkie, ¿e mog³yby byæ jedn± grubsz± ksi±¿k± napisz co¶ wiêcej Vanth, co my¶lisz o tym kim jest Mina, czy polubi³e¶ tak jak ja mnicha i kendera:D co my¶lisz o Chemoshu, Panu Umar³ych i innych bogach

Est Sularus oth Mithas

#4 2011-11-24 14:35:57

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Im wiêcej piszesz, tym wiêcej przypomina mi siê o czym te ksi±¿ki by³y, bo na prawdê to niewiele z nich pamiêtam. Musia³bym sobie przypomnieæ -  2-3 lata przerwy w czytaniu robi swoje
Mina - denerwuj±ca i tyle, nie lubiê o niej pisaæ. Chemosh - równie¿ nie przypad³ mi do gustu. Kender i mnich oczywi¶cie s± w "Mrocznym Uczniu" s± najlepszymi postaciami.

Ostatnio edytowany przez Vanthanoris (2011-11-24 14:36:18)

#5 2011-11-24 16:15:22

Raistlin

Shalafi

8930444

Nie czyta³em jeszcze niestety, ale Silvan jak wpadnie to na pewno siê wypowie

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#6 2011-12-03 12:35:38

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Jak dla mnie na pewno nienajlepsza ksi±¿ka z DL, ale te¿ nie najgorsza. Nie podoba mi siê mnich (bo moim zdaniem jest okropnie nudny), a kender mi nie przeszkadza. Najbardziej podoba³a mi siê rola Zeboim, bogini mórz, oraz oczywi¶cie to, ¿e ksi±¿ki du¿o wyja¶niaj±. Z przyjemno¶ci± przeczyta³bym ostatni± czê¶æ, której w Polsce niestety nie ma i nikt nie wie kiedy bêdzie...

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#7 2012-01-25 11:31:00

QuicksilveR

Giermek

5286566

Ksi±¿ka nie najgorsza. Nawet postaæ Miny, tak irytuj±ca w "Wojnie Dusz", tutaj nabra³a lepszych cech. Prawdopodobnie, na skutek ró¿nych budz±cych siê w niej w±tpliwo¶ci, sta³a siê po prostu bardziej "ludzka". Jak pisa³ Silvan, fajna jest postaæ Zeboim, mnich i kender s± moim zdaniem bardzo fajnymi postaciami. Osobi¶cie brakuje mi tu przygód Galdara, którego w pierwszym tomie szybciutko siê pozbyto.

#8 2012-02-11 21:00:52

U'

The Knight of Solamnia

QuicksilveR napisał:

Osobi¶cie brakuje mi tu przygód Galdara, którego w pierwszym tomie szybciutko siê pozbyto.

Po angielsku s± ksi±¿ki o tym, jak minotaury podbijaj± Silvanesti, my¶lê, ¿e tam bêdzie wiêcej o Galdarze.

Est Sularus oth Mithas

#9 2012-07-24 08:47:25

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

Ostatnio od¶wie¿y³am sobie w³a¶nie Mrocznego Ucznia i podoba³o mi siê w równym stopniu, gdy czyta³am po raz pierwszy. Na przyk³ad cieszy mnie, ¿e w±tki humorystyczne, których mam wra¿enie jest ca³kiem sporo, (albo zwyczajnie mnie ¶miesz± dziwne rzeczy) nie pojawiaj± siê tylko i wy³±cznie w obecno¶ci kendera.

Podoba mi siê, ¿e zbli¿amy siê do bogów i wiemy w jaki sposób komunikuj± siê i jakie panuj± miêdzy nimi prawdziwe relacje. Chemosh w sumie jest w porz±dku, fajnie siê o nim czyta o tyle o ile niewiele w tym Miny (bleeee). Natomiast Zeboim jest po prostu fantastyczna!

Je¶li chodzi o ¶miertelne postacie, to pomimo, ¿e mo¿na powiedzieæ i¿ Mina siê do tego zalicza, to nie bêdê o niej pisaæ. Do¶æ ju¿ siê nastuka³am w klawiaturê w temacie "Ulubione i najmniej lubiane postacie". Zamiast tego pozachwycam siê nad Rhysem i Pokrzykiem. Nie zgadzam siê z tym i¿ mnich jest nudny. Teoretycznie nudny byæ powinien, a wcale nie jest. Mo¿e to dziêki jego psu, ale budzi moj± szczer± sympatiê i bardzo siê do niego przywi±za³am.
  Pokrzyk znów to jest odkrycie! Po ostatecznym po¿egnaniu siê z Tasem (moim) martwi³am siê, ¿e nie znajdzie siê ju¿ kender, którego bym szczerze polubi³a, bo zawsze bêdê patrzeæ przez Pryzmat Tasa (a bo to pój¶cie na ³atwiznê, znów taka sama postaæ, bo niby kenderzy s± wszyscy tacy sami...). A jednak autorka postanowi³a zaskoczyæ! Pokrzyk jest zupe³nie kim innym ni¿ mo¿na by siê spodziewaæ, ma ca³kiem inny charakter ni¿ Tas, a przecie¿ jest równie pocieszny. Moje wielkie uznanie i satysfakcja. Kocham kednerów ^^

Ostatnio edytowany przez Remmy (2012-07-24 08:48:03)

Stopka forum

RSS