DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

#1 2011-10-29 20:55:17

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

"Szczêscie £asicy" tom 3 serii Bohaterowie

Kto¶ z was czyta³ mo¿e t± ¿enuj±c± ksi±¿kê? Jak dla mnie, do¶æ do¶wiadczonego czytelnika DL, jest to najs³absza i najgorsza ksi±¿ka z sagi DL. Nie mam pojêcia kto umie¶ci³ takie co¶ w serii "Bohaterowie". Opowie¶æ o tchórzu, który chowa³ siê pod ³ó¿ko, zamiast walczyæ jest w jednej serii razem z rycerzem Hum±... To jakie¶ totalne nieporozumienie. A wy co my¶licie?

Est Sularus oth Mithas

#2 2011-10-29 21:35:34

Raistlin

Shalafi

8930444

Re: "Szczêscie £asicy" tom 3 serii Bohaterowie

My¶lê, ¿e ksi±¿ka nie powinna siê znale¼æ w serii Bohaterowie bo tam nie pasuje. Ale co do samej ksi±¿ki, uwa¿am, ¿e by³a ca³kiem dobra. Nawet polubi³em ³asice No i pomys³ ze Skorpionem i przeklêtym rodem te¿ ca³kiem fajny. Wyprawa do zamku Skorpiona nie¼le dzia³a³a na moj± wyobra¼nie. Mo¿e i ksi±¿ka nie by³a jaka¶ zachwycaj±ca ale za ¿enuj±c± jej nie uwa¿am. Mia³a w sobie to co¶, czego nie potrafiê nazwaæ, a czego nie posiadaj± inne ksi±¿ki. Mi³o j± wspominam.

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#3 2011-10-29 21:48:09

U'

The Knight of Solamnia

Widocznie zale¿y to od gustu. Dla mnie siê nie podoba³a, g³ówny bohater by³ jaki¶ taki niewyra¼ny (przez jaki¶ czas my¶la³em, ¿e g³ównym bohaterem jest Pan Rycerz, a nie tytu³owa £asica). Sama fabu³a jeszcze ujdzie, ale g³ówna postaæ, tytu³owa "£asica" to dla mnie pora¿ka. Osobi¶cie ¿a³owa³em, ¿e przeczyta³em i nie wspominam jej dobrze:) No, ale Raistlinowi siê podoba³o, wiêc mo¿e innym te¿ siê spodoba. Ka¿dy mo¿e mieæ swoje zdanie. Niech kto¶ jeszcze, kto zna ten tytu³ wypowie siê.

Est Sularus oth Mithas

#4 2011-10-30 09:00:16

Raistlin

Shalafi

8930444

Gdyby na "rozmówkach niemieckich" kto¶ przyklei³ znaczek "DragonLance" pewnie te¿ czyta³ bym je z zapartym tchem...

#5 2011-11-11 20:14:59

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

Mi siê ksi±¿ka bardzo podoba³a. Nie dla tego, ¿e by³a o tchórzu, albo ¿e by³y tam centaury, tylko dla tego ¿e by³a fajnie napisana, przejrzysta i ciekawa. Bardzo mi³o mi siê ni± czyta³o i ¿a³ujê ¿e ten autor nie udziela siê zbytnio w DL'u.

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#6 2011-11-12 12:13:39

Vanthanoris

Rycerz Miecza

6502606
SkÄ…d: Wolin

Ksi±¿ka nie by³a jaka¶ tragiczna, wg. mnie by³a ca³kiem niez³a. Z pewno¶ci± o niebo lepsza od kontynuacji - "Rycerza Galena", przez którego z ledwo¶ci± przebrn±³em. No ale czego siê nie robi dla Dragonlance - jak czytaæ wszystko, to wszystko

#7 2011-11-12 13:00:23

U'

The Knight of Solamnia

hmm..

Jestem odosobniony na tym forum, je¿eli chodzi o t± ksi±¿kê dla mnie by³a najs³absza i najnudniejsza ze wszystkich które czyta³em, a czyta³em sporo. Dobrze, ze chocia¿ z Raistem i Xazem siê zgadzamy na temat 5 ery;)

Est Sularus oth Mithas

#8 2012-01-23 16:58:37

QuicksilveR

Giermek

5286566

Mi siê podoba³a. Mia³a fajny, ca³kiem mroczny klimat epoki Po Kataklizmie.
Poza tym, mo¿e to w³a¶nie fajnie, ¿e g³ównym bohaterem by³ nie "napompowany" Rycerz Solamnijski, ale tchórzliwy i cwany ch³opak, który niechc±cy sta³ siê rycerzem.
Co do kontynuacji w postaci "Rycerza Galena" to wypowiem siê o tyle, ¿e ksi±¿ka nieco na si³ê.

#9 2012-01-23 17:17:10

U'

The Knight of Solamnia

Nikt mnie nie popiera:) a Rycerz Galen by³ wg mnie ciekawszy. Co¶ siê przynajmniej w niej dzieje, choæ jest trochê naci±gana.

Est Sularus oth Mithas

#10 2012-01-24 18:16:06

Silvan

Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.

To dobrze. Cz³owiek, który ma inne zdanie, nie jest wcale gorszy tylko oryginalny. A je¶li jeszcze bêdziesz siê upiera³ przy swoim i walczy³ o swoje przekonania, to ¶wiadczy to tylko dobrze o tobie. Tak ja to widzê .

"W³±czê muzykê. Jeste¶ bezpieczny. Tu jest bezpiecznie. Odprê¿ siê. Poddaj siê jej. Tak, jak mówili¶my. Ty rz±dzisz tym ¶wiatem. Odrzuæ ból. Odrzuæ cierpienie. Odrzuæ poczucie winy. ¦wiat, który teraz sobie wyobra¿asz i kontrolujesz, mo¿e byæ równie rzeczywisty, jak ból."

#11 2012-02-10 14:14:08

QuicksilveR

Giermek

5286566

Wczoraj w³a¶nie skoñczy³em czytaæ, po raz kolejny , "Szczê¶cie ³asicy". I coraz bardziej utwierdzam siê w przekonaniu, ¿e jest to jedna z lepszych ksi±¿ek serii DL. Pomijam ju¿ postaæ £asicy, dla jednych irytuj±c±, dla innych ciekaw±. Fajna, szybko tocz±ca siê przygoda, ale bez jakich¶ "dziur" i niedomówieñ. Jako¶ wcze¶niej nie zwróci³em na to uwagi, ale ksi±¿ka daje te¿ pogl±d o losach jednego z przodków Sturma Brightblade'a. Sir Bayard Brightblade bardzo przypomina Sturma. Tak¿e d±¿y do spe³nienia swojego przeznaczenia, jest pe³en rozterek, nie mówi±c ju¿ o ¿yciu wed³ug zasad Kodeksu i Regu³y.
Jedyne do czego mogê siê przyczepiæ to, ¿e nie umieszczono tej historii w czasach mroczniejszych, bli¿ej Kataklizmu. Jak siê spojrzy w historiê DL, to dla okresu zaraz po Kataklizmie nie ma specjalnie ksi±¿ek (pomijaj±c oczywi¶cie II tom Legend).
Dzisiaj startujê z "Rycerzem Galenem"

Ostatnio edytowany przez QuicksilveR (2012-02-10 14:15:00)

#12 2012-02-11 20:59:12

U'

The Knight of Solamnia

Sir Bayard ratuje t± ksi±¿kê przed wyrzuceniem jej przez okno:) £asica tak mnie w niej irytowa³, ¿e nie wiem... Druga czê¶æ jest lepsza, £asica zmieni³ siê i da siê o nim czytaæ. Umieszczenie tej ksi±¿ki w serii razem z Hum± i Kazem to jakie¶ nieporozumienie...

Est Sularus oth Mithas

#13 2012-08-11 18:46:42

Remmy

Rycerz Korony

SkÄ…d: Kenderzone

"Szczê¶cie £asicy" zaczê³am czytaæ z ciekawo¶ci±, ale nie jakim¶ dzikim entuzjazmem. Moje wra¿enia po przeczytaniu s± raczej pozytywne, aczkolwiek nie powiem, aby to by³a jedna z lepszych ksi±¿ek DL. Zdaje mi siê, ¿e celowo zosta³a tu przedstawiona postawa ³ami±ca kanon rycerza, którym to niby mia³ zostaæ Galen. Postaæ kontrowersyjna - z jednej strony by³ nieprzyjemny i denerwuj±cy, a z drugiej potrafi³ wzbudziæ jako¶ sympatiê.
  Ostatecznie uznajê to za przyjemn± ksi±¿kê tylko dla koneserów DL. Zw³aszcza spodoba³ mi siê jeden zabieg... Ciekawa jestem czy was równie¿ to roz¶mieszy³o - w pewnym momencie na dworze ojca Galena pojawia siê elfi bard (nie pamiêtam jak siê nazywa³), którego imiê rozpozna³am. Rozpozna³abym je i teraz, gdyby kto¶ je przytoczy³, ale we w³asnej g³owie gdzie¶ mi siê zagubi³o. Ten elf napisa³ jedn± z najbardziej znanych pie¶ni i gdy Galen po chuligañsku trafi³ w niego kamieniem ten uzna³ to jako znak. Oberwa³ natchnieniem, ¿e siê tak wyra¿ê, wyrazi³ chêæ napisania tej¿e s³ynnej pie¶ni. Taki zabieg komediowy, ¿e to dziêki £asicy ona powsta³a xD
  Tak wiem, ogólne, bez nazwisk ani tytu³u pie¶ni... Ale jak kto¶ czyta du¿o DL to powinien wiedzieæ o czym piszê!

Po czê¶ci chcê siê zgodziæ z U', w przekazie trochê trudno siê czyta³o i ta "NIEhonorowo¶æ" £asicy razi³a w oczy. £amanie kanonu ³amaniem, jednak Galen czasami robi³ naprawdê co¶ paskudnego i nie dziwiê siê U', ¿e jest taki oburzony.

U' napisał:

hmm..

Jestem odosobniony na tym forum, je¿eli chodzi o t± ksi±¿kê dla mnie by³a najs³absza i najnudniejsza ze wszystkich które czyta³em, a czyta³em sporo. Dobrze, ze chocia¿ z Raistem i Xazem siê zgadzamy na temat 5 ery;)

A mogê wiedzieæ, w jakim aspekcie zgadzacie siê co do V ery? Jestem ciekawa

#14 2012-08-13 21:25:08

Raistlin

Shalafi

8930444

Nie pamiêtam ju¿ za bardzo ale chyba chodzi o to, ¿e nie lubimy pi±tej ery. Jaki piêkny by³by ¶wiat gdyby nie Smoczy Suwereni... no i Mina której chyba nikt nie lubi. Pi±ta era wydaje siê strasznie naci±gana, nie ma tego klimatu co np. Kroniki.

Stopka forum

RSS