Rycerz Korony
Vantthanoris dobrze prawi - Rhys i Pokrzyk pojawiaj± siê w "Bursztynie i Popiele" oraz w "Bursztynie i ¯elazie". Zw³aszcza ze wzglêdu na nich bardzo mi siê podobaj± "Bursztyny". Godna uwagi jest tam te¿ postaæ Zeboim - ¶wietna!
Raistlin Je¶li przekona³am ciê w pewnym stopniu do Silvanosheia to strasznie siê cieszê! Mam zwykle du¿y k³opot z tym, by inni choæ przemy¶leli, czy on naprawdê zas³u¿y³ na tak ostr± krytykê.
Natomiast za¿±da³am przyk³adu plastikowej panienki, odpar³e¶ - Usha. ... przyznam szczerze zastrzeli³e¶ mnie. Potencja³ Ushy faktycznie wydaje siê zmarnowany. Z bólem serca przyznajê - ona mnie ani ziêbi ani grzeje - nie¶wiadoma w³asnej urody, naiwna ¶licznotka. Jednak jest to jedna postaæ na, co najmniej, osiem. Ka¿da inna zdaje siê ma swój potencja³ wykorzystany w pe³ni
Zwyk³y obywatel
Zacznijmy od tego, którego uwielbiam. Jest nim Tasslehoff Burrfoot. Ma bardzo fajne podej¶cie do ¿ycia. Fascynuje go dos³ownie wszystko i jest zawsze pozytywnie nastawiony. Lubiê go pewnie dlatego, ¿e bardzo przypomina mnie. Ja te¿ ³atwo siê rozpraszam, ale naprawdê trudno jest widzieæ mnie smutn± b±d¼ wrogo nastawion± do ¿ycia.
Do reszty dru¿yny mam dosyæ neutralne odczucia. Sturm jest trochê nudny, ale taka rola "paladyna".
Teraz kogo nie lubiê. Przede wszystkim jak zwykle nie przepadam za wszystkimi g³ównymi bohaterkami. Jestem dziewczyn±, ale to jak mnie wkurzaj± baby chyba tylko ja rozumiem. No niby jeszcze Tika jest do zdzier¿enia...
Za to Laurany nie znoszê od pocz±tku. Jest po prostu g³upia jak but i natrêtna jak z³o¶liwy komar.
Moje przemy¶lenia jak na razie opieraj± siê tylko na Kronikach i Spotkaniach, ale nied³ugo co¶ dopiszê bo wróci³am do czytania serii. W³a¶nie zaczê³am "Kagonesti" i mo¿e nied³ugo dopiszê tutaj co¶ jeszcze.
Najwy¿szy Kleryst
Mam tu bardzo mieszane uczucia. mamy do czynienia z postaciami wymy¶lonymi i mo¿emy, tak naprawdê, oceniæ i prawdopodobno¶æ i wiarygodno¶æ jako postaci. Postacie uznane za z³e, s± z³e nie dlatego, ¿e takie s± same z siebie, lecz dlatego, ¿e autorzy je takimi wykoncypowali. Musieli postawiæ przeciwieñstwa twarz± w twarz. Inaczej nijakiej dramaturgii w DL by nie by³o. Nie oceniam zatem, czy jak±¶ postaæ bardziej czy mniej lubiê bowiem jako cz³ek dobry(?) i tak sk³aniaæ siê bêdê ku postaciom dobrym. Oceniê raczej spoisto¶æ narysowanej postaci, jej wewnêtrzn± niesprzeczno¶æ i logiczn± ca³o¶æ. I tu zmartwiê poniektórych - Tanis zawiera w sobie pierwiastki zarówno dobra jak i z³a, a przynajmniej powa¿ne s³abo¶ci. Jest prawdopodobny wiêc jest postaci± dobrze zarysowan±. Z kolei Crysania, ze swym fanatycznym d±¿eniem do dobra jest kompletnie niewiarygodna - tu zwrócê siê do kobiet na forum - no która z was nawet w Otch³ani usi³owa³aby ze z³ej drogi Raistlina zawracaæ! Pycha i nieprawdopodobieñstwo! Mamy tu wiêc zderzenie pstaci dobrze zrobionej przez autorów i spartaczonej.
Natomiast empatycznie najbli¿ej mi do... Flinta. Na nadprzyrodzono¶ci wszelakie ma³o zwracaj±cy uwagê i twardo po ziemi st±paj±cy. Najbardziej odpychaj±ca postaæ? Chyba Mina, ale byæ mo¿e dlatego, ¿e kiepsko napisana, zbyt jednostronna.
Zwyk³y obywatel
Moimi ulubionymi postaciami s± Raistlin, który codziennie walczy³ z bólem, a jednak nigdy siê nie podda³ i oczywi¶cie bestroski Tas.
Za to najbardziej nie lubiê Kitiary.
Ksiê¿niczka Mithrilowej Hali
Co do ulubionej postaci nie ma dyskusji. By³ jest i bêdzie nim Raistlin. Uwielbiam go za ten cynizm, paskudny charakter, opanowanie i inteligencjê. Chwyta mnie za serce jego dobroæ wobec s³abszych istot. W³a¶nie ten dualizm jest w nim taki ciekawy - w sumie do koñca nie wiem jaki on jest, jest zagadk±, tajemnic±. No i oczywi¶cie zazdroszczê mu magii ^^
Lubie te¿ Sturma za honor i zasady oraz Tasa dziêki któremu siê u¶miecham
Nieulubiona postaæ... Tu ju¿ trudniej. Nie przepadam za Tanisem - jest zbyt ostro¿ny, za du¿o rozmy¶la ;p