DragonLance Forum

Forum dla fanów DragonLance, ksi±¿ek fantasy oraz RPG.

• Nie jesteÅ› zalogowany.
  • Polecamy: Moda

#21 2013-01-16 14:56:31

Silvara

Giermek

3098930

Re: Czego s³uchasz?

Je¶li o mnie chodzi, to s³ucham tego, co mi w ucho wpadnie, w klimatach rocka. Idealnie w mój gust trafiaj± System of a Down (ale solowa Serja trochê klapa, to ju¿ nie to samo) i 30 Seconds to Mars, chocia¿ This is War w porównaniu do poprzednich p³yt jest... Liche )-:

Wybiera siê kto¶ 5.06.2013 na Bemowo na Impact albo 13.08.2013 do Atlas Areny?

#22 2013-01-16 16:15:52

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Ojojojoj!!! Alem siê poczu³ nagle zestarza³y! Klimaty hard rockowe to nie ja, ja wyros³em na Beatlesach. A tak powa¿niej to dwa rodzaje muzyki s± jakby stworzone dla mnie:
1. symfoniczna - Mozart, Beethoven, Brahms, Strauss, Vivaldi, Verdi itp.
2. pop, ale troszkê wy¿szego lotu - Gregorian, Zamfir, ENYA (!), Street Corner Orchestra.

Troszkê chyba tu odstajê.

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#23 2013-01-16 17:18:01

Arvina

Ksiê¿niczka Mithrilowej Hali

¯yje praktycznie dziêki muzyce pod³±czona do s³uchawek S³ucham bardzo du¿o ró¿nej muzyki, ale g³ównie rock i metal to balsam na moje uszy. Parê ulubionych zespo³ów - Amon Amarth, Atreyu, Cradle of Filth, Dark Moor, Demon Hunter, Killswitch Engage, Lunatica, Skillet, Within Temptation, 3 Doors Down, All Time Low, Daughtry, Evanescence, Flyleaf, Linkin Park, Nickelback, Seether, Smile Empty Soul, Three Days Grace, Paramore, Simple Plan, Silverstein... i inne pojedyncze utwory

#24 2013-01-17 20:35:55

U'

The Knight of Solamnia

SkÄ…d: warszawa

A ja i tak uwa¿am, ze KULT i KSU wymiataj± i zdania nigdy nie zmieniê

Est Sularus oth Mithas

#25 2013-01-28 18:05:56

Raistlin

Shalafi

8930444

Czego ja siê dowiaduje U' by³em w zesz³ym roku na koncercie KSU fajnie grali na Kulcie tez by³êm na juwenaliach, ogólnie sporo ich s³ucha³em jeszcze niedawno. Arvina widzê, ¿e s³uchamy podobnej muzyki, Amon Amarath, Atreyu, Lunatica, Skillet , Withim Temptation, Evanescence, Flyleaf, LP.
Wiêcej na www.lastfm.pl/user/lilys_death

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#26 2013-05-08 09:16:47

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Dyskusja w w±tku muzycznym wyra¼nie pobudzi³a komórki pamiêciowe oraz s³uchowe ca³ego mojego, krasnoludzkiego jestestwa. Dodatkowo Arvina mocno zaczê³a promowaæ Josha Grobana i to by³ ostatni impuls abym siê w tym temacie te¿ wypowiedzia³ (choæ moje wtajemniczenie w muzykê jest na poziomie stopnia I, tj rozró¿niam kiedy graj± a kiedy nie graj±).
Pochodzê z pokolenia (niestety lub na szczê¶cie) dla którego piosenka dowolnego rodzaju mia³a trzy, równorzêdnie wa¿ne, sk³adowe. Muzykê, rytm i aran¿acjê oraz tekst. Poniewa¿ tekst by³ tak samo wa¿ny jak muzyka czy rytm wiêc zajmowali siê nim mistrzowie s³owa, bardzo czêsto poeci. Od wykonawców z kolei wymaga³o to znakomitej dykcji bowiem tekst musia³ byæ zrozumia³y dla s³uchacza.
Odnoszê wra¿enie, byæ mo¿e mylne, ¿e hierarchia wa¿no¶ci elementów piosenki uleg³a koszmarnej zmianie. W tej chwili najwa¿niejszy jest rytm, mniej wa¿na melodia a ju¿ najmniej istotny jest tekst. Nie mówi±c ju¿ o tym, ¿e lepiej bêdzie jak nikt tekstu nie zrozumie. Ja przynajmniej ju¿ od ³adnych paru lat nie jestem w stanie zrozumieæ tekstu prawie ¿adnej piosenki rockowej! Nie mówi±c o heavy metalu i innych. Mo¿e to sprawa wieku, lecz zrozumienie tego tekstu na ¿ywo jest poza moimi zdolno¶ciami percepcji, i to zarówno po polsku jak i po angielsku. O dziwo, po rosyjsku jako¶ idzie (a mo¿e oni maj± DYKCJÊ?). Ostatni± piosenkark± z naszego kraju, która dykcjê posiada³a by³a Kora Jackowska we wczesnych latach Manaamu, teraz te¿ siê jej pogorszy³o. Przed ni± najwiêksz± div± pie¶ni i dykcji by³a Ewa Demarczyk.
Moja wra¿liwo¶æ muzyczna wyrasta³a na takich mistrzach tekstu jak Jeremi Przybora, Bu³at Okud¿awa, Leonard Cohen, Leszek D³ugosz, Wojciech M³ynarski. Od strony muzycznej i wokalnej d³ugo rz±dzi³ mn± Czes³aw Niemen, potem zaczê³a siê era Krajewskiego i braci Zieliñskich. Potem zacz±³ siê Jimi Hendrix, Carlos Santana i im podobni. Instrumentali¶ci najczystszej wody. W koñcu wróci³em jednak do pie¶ni z tekstem, lecz chcê ten tekst rozumieæ. I tu zaczyna siê tragedia. Albo wykonawca nie ma pojêcia o dykcji i nie da siê go rozumieæ albo jeszcze gorzej; da siê. Tu wrócê do Josha Grobana – kto¶, a pewnie autor tekstu, robi mu kreci± robotê. Facet ma fajny g³os, niez³± dykcjê i ogólnie sprawia dobre wra¿enie. Do czasu a¿ kto¶ zrozumie tekst. Ma³pie powtarzanie w nieskoñczono¶æ kilku banalnych fraz nie jest twórczo¶ci± artystyczn±. Powinien szybko zmieniæ tek¶ciarza bo siê skoñczy nim siê zacz±³.
Aktualnym idea³em (dla mnie, oczywi¶cie) wspó³grania muzyki, rytmu, tekstu i wokalu (w tym dykcji) jest irlandzka Enya. Mo¿e dlatego, ¿e sama pisze zarówno teksty jak i muzykê a nad ka¿dym albumem pracuje ponad rok. ¦piewa w konwencji muzyki pop a jednak rozumiem ka¿de s³owo. I ten tekst co¶ znaczy! Jest o czym¶!
Nie mam zamiaru wciskaæ tu nikomu, ¿e inni piosenkarze to samo dno i ho³ota. To nieprawda. Mnie po prostu nie odpowiada przerost formy nad tre¶ci±, kompletnie mnie odrzuca celebryckie nastawienie na lans (vide Doda, Gaga, itp.). Obroni³a siê Madonna, obroni³ siê Jackson (choæ marnie skoñczy³) i kilku innych. Zalew amatorszczyzny d±¿±cej do szybkiego zrobienia, byle jak byle szybko, niech gadaj± nawet ¼le byle du¿o, to parcie na szk³o i kasê, ten wy¶cig szczurów ju¿ dawno przesta³ mieæ cokolwiek wspólnego ze sztuk±, rozrywk±, muzyk± czy poezj±.
Nie s±dzê, ¿eby mój g³os zmieni³ czyjekolwiek muzyczne gusta ale mo¿e sk³oni parê osób do uwa¿nego wys³uchania czego¶ innego ni¿ metal, rap, hip-hop, i inne wymiatanie na garach. Smutno.

Ostatnio edytowany przez janjuz (2013-05-08 09:17:47)

https://scontent-b-ams.xx.fbcdn.net/hphotos-prn2/p480x480/1238722_626203917419553_1235611245_n.jpg

#27 2013-05-08 17:18:59

Raistlin

Shalafi

8930444

Co do polskiej muzyki, niedawno zaskoczy³a mnie twórczo¶æ Meli Koteluk. Jej teksty trzeba zrozumieæ, a by je zrozumieæ w pe³ni, trzeba dokonaæ ich interpretacji. Nie lubiê gdy co¶ jest zbyt banalne.
http://www.youtube.com/watch?v=WAOLp7Fe0gY

Podoba mi siê równie¿ kilka kawa³ków Mozila, ale tylko kilka.
S³ucham na³ogowo grupy Closterkeller, za³o¿onej dwa lata przed moimi urodzinami, graj± gotyckiego rocka a ich teksty s± jak dla mnie fantastyczne, ogólnie bardzo podoba mi siê g³os Anji Orthodox. Równie dobrym polskim zespo³em jest Artrosis. Sami przyznaj±, ¿e na pocz±tku wzorowali siê na Closterkellerze.
S³ucham równie¿ sporo Kultu i Kazika Staszewskiego, którego chyba nie muszê przedstawiaæ.

Je¶li komu¶ podoba siê folk to znalaz³em ostatnio polsk± wokalistê która nazywa siê Magda Przychodzka.
http://www.youtube.com/watch?v=u1h3fxtCdG4

"Stajenny ma swój humor i kopie psa. Mag ma swoje humory i znika miasteczko."

http://www.smoczalanca.pun.pl/_fora/smoczalanca/gallery/2_1327707076.jpg

#28 2013-05-08 18:41:56

Arvina

To teraz ja, w odniesieniu do postu Janka.

Posiadam chyba II poziom wtajemniczenia muzycznego, bo sama trochê ¶piewam i uwa¿am, ¿e znam siê na muzyce. Zgadzam siê z Jankiem pod wzglêdem pustoty niektórych tekstów, jednak to czy kto¶ s³ucha takich piosenek jest spraw± w³asn±, lecz niekiedy zostajemy niejako zmuszeni do zapoznawania siê z komercyjn± muzyk±, np. przez radio. Muszê przyznaæ, ¿e nie wszystkie nowe utwory serwowane przez wschodz±ce gwiazdki popu s± niskich lotów. Zastanawiam siê tylko ile jest w tym wk³adu samych artystów, którzy czasem s± po prostu wykorzystywani jako maszynki do ¶piewania.

Nie by³abym sob±, gdybym nie odnios³a siê do mojego ulubionego rodzaju muzyki. Wiele osób (pozdrawiam, Tato) uwa¿a, ¿e muzyka metalowa to zwyczajne darcie mordy i szarpanie za druty. A na to ile lat trzeba po¶wiêciæ nauce na instrumentach, aby graæ tak dobrze lub na to, ¿e owe krzyki wymagaj± specjalnej techniki ¶piewu, prawie nikt nie zwraca uwagi. Zarzutów o satanizm przypinanych wszystkim zespo³om graj±cym ostrzejsz± muzykê ju¿ nie bêdê komentowa³a.

Na koñcu dodam, ¿e nie jestem skupiona na jednym gatunku muzycznym. Lubiê ka¿d± muzykê, dobr± muzykê, która wywo³uje u mnie dreszcze zachwytu. Dlatego s³ucham Josha (tak, bêdê o nim wspominaæ) czy te¿ czasem wyciszam siê przy Enyi. Widzisz Janku nawet taki postrzelony kucyk jak ja jej s³ucha Wiêc miej nadziejê, ¿e nieca³e pokolenie m³odych opiera siê na marnym popie z radyjka.

#29 2013-05-08 19:18:53

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Chyba nie do koñca zosta³em zrozumiany lub, co chyba bardziej prawdopodobne, ma³o precyzyjnie siê wyrazi³em. Mój syn, latek 32, s³ucha na³ogowo metalu. I tak jak u Arviny, s³ucha równie¿ innych rzeczy, np. ballad irlandzkich i szkockich w wykonaniu The Corries (nb. polecam). Nie mam absolutnie nic przeciwko temu, ¿e kto¶ tego s³ucha i nawet, jak ty, ceni. Ja nikogo nie chcê zmuszaæ, by lubi³ i ceni³ np. Brahmsa czy Wagnera (tego ostatniego to i ja nie znoszê). Chodzi³o mi tylko o nagminne wrêcz pomijanie wa¿no¶ci warstwy tekstowej przez naprawdê dobrych wokalistów. Albo tek¶ciarze do kitu, albo… brak zapotrzebowania na tekst u s³uchaczy. Nie odnosi siê to do wszystkich oczywi¶cie; np. godzinami mogê s³uchaæ jak po angielsku ¶piewa brytyjska Gruzinka Katie Melua, rozumiem ka¿de s³owo i ka¿de s³owo jest wa¿ne.
Moje nastawienie do wa¿no¶ci tekstu wynika chyba z kompletnego braku wykszta³cenia muzycznego (kiedy¶ powali³em kolegê muzyka pytaniem „a co to jest tonacja”). Potrafiê wychwyciæ fa³sz i to wszystko. Mo¿e z tego wzglêdu, choæ pewnie i z zami³owañ literackich, warstwa tekstowa utworów muzycznych jest dla mnie tak wa¿na.
Koñcz±c wrócê do Josha – facet ma bardzo rzadko dzi¶ spotykan± kulturê ¶piewania, on ¶piewa ¶piewem a nie krzykiem, by nie powiedzieæ wrzaskiem. Ma bardzo fajny g³os. Melodia mi nawet odpowiada choæ nie jest to moja bajka. Niestety, pos³ucha³em uwa¿niej i zrozumia³em tekst; apage satanas. Je¶li on natychmiast nie wywali tek¶ciarza na zbity pysk to kariery nie wró¿ê. Powtarzanie kilkana¶cie razy frazy „don’t give up” pomimo fajnego g³osu staje siê nudne. Mnie to odrzuca, ale ja szukam tekstu. Tak wada.

#30 2013-05-08 19:23:31

Arvina

Ja Ciê dobrze zrozumia³am. I te¿ ubolewam nad niektórymi tekstami, ale nie jestem a¿ tak wymagaj±ca. Mo¿e to jest prawdziwa wada.

A D¿oszu³a jest D¿oszu³± i ¶piewa po d¿oszu³owemu, co mi siê bardzo podoba XD

#31 2013-05-08 19:25:26

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

A tak btw; ciekawy avatar znalaz³a¶

#32 2013-05-08 19:27:12

janjuz

Najwy¿szy Kleryst

Call me!

Nie chodzi mi oto, ¿e on ¼le ¶piewa! Na moje ucho to on ¶piewa znakomicie. Chodzi mi o to CO ¶piewa, tu jest problem!

#33 2013-05-08 19:29:47

Arvina

No dobrze, ju¿ spokojnie Przecie¿ nie ka¿e go nikomu s³uchaæ. Mo¿e trochê przesadzi³am tak mówi±c o nim wszêdzie, ale ja tak siê cieszê muzyk±, ¿e muszê siê ni± dzieliæ, bo inaczej mnie rozsadzi. Proszê o zrozumienie

#34 2013-11-03 20:23:15

Tario

Giermek

Call me!

Przez wiêksz± czê¶æ mojego ¿ycia nie s³ucha³em muzyki. Gdy pojawi³ siê internet w mojej egzystencji s³ucha³em kawa³ków z gier lub tych które mi siê spodoba³y. Nigdy nie szed³em za fal±. Zwykle lubie s³uchaæ czego¶ co odpowiada mojej ''mentalnej'' egzystencji i obecnemu zainteresowaniu.

Gra³em w GTA s³ucha³em rapsów z za oceanu i inne tego typu utwory które pasowa³y pod klimat i stylówê obecnie prowadzonej postaci.
Pó¼niej... W³a¶ciwie to lekko ponad pó³ roku temu, trafi³em na Alizee, a najlepsze jest to, ¿e by³ to ca³kowity przypadek, bo szuka³em jakiego¶ kawa³ka by rozweseliæ kumpla po tym jak obaj zostali¶my oszukani. Tak czy tak, jemu wtedy przypad³a do gustu ¶rednio, a mi bardzo, i nie chodzi tutaj tylko o to, ¿e by³a ³adna w teledysku czy co¶. Nie wiem jak to opisaæ, lecz od 1 spojrzenia i us³yszenia dotknê³a mnie ta wspania³a aura jak± ta osoba, jako i wokalistka, oraz jako osoba wydziela. Sam nie wiem co to jest, mo¿e pewnego rodzaju wyj±tkowo¶æ? Nie wiem jak móg³bym to ³adnie nazwaæ bez rozpisywania siê na dwie¶cie stron. Je¿eli ju¿ chodzi o czê¶æ w³a¶ciw± utworów to najbardziej podoba mi siê w³a¶nie to, ¿e maj± one g³êbszy sens i ukryte dno, nie mówiê tutaj o poszczególnych kawa³kach, a o sporej wiêkszo¶ci, czasem niby proste teksty mówi±ce o niczym, a jednak po g³êbszej analizie dostrzega siê geniusz(G³ównie dziêki Mylene Farmer, oraz Goldmanowi), wybór piosenek które coveruje równie¿ jest ciekawy, chocia¿by kawa³ki Paradisowej, czy te¿ France Gall z któr± Lilka ma kilka punktów stycznych, najbardziej dotyka mnie jeden fragment w tym wszystkim, a mianowicie to jak czasem subtelnie potrafi± siê w jej tekstach znale¼æ nawi±zania wci±¿ mówi±ce o tym samym jednak¿e zmieniaj±ce jedynie odbiór tego w kontek¶cie danej piosenki. Albo te fragmenty które maj± sens tylko dla kogo¶ kto zna ca³± ''opowie¶æ'' o Alizee i potrafi ³±czyæ fakty i odniesienia. Nawet piosenki w których wystêpuje w duecie potrafi± zmieniæ bieg dziêki jej obecno¶ci. Chocia¿by niech za przyk³ad pos³u¿y ''Dear Darlin'' Ollyego Mursa, dziêki jej obecno¶ci w tej piosence zmieni³a ona ca³kowicie sens i tor, i w³a¶ciwie dla mnie potwierdzi³a[w kilku wersach] tylko to co pó¼niej us³ysza³em przed jednym z jej wystêpów w DALS[taniec z gwiazdami france]Alizee nie wiem, sta³a siê dla mnie pewnego rodzaju natchnieniem i najwa¿niejsz± muz±[tak odniesienie do mitologii] pchaj±c± mnie dalej, w kolejne dni, dziêki ''niej'' poczyni³em wiele zmian w sobie i to dalej trwa, dlatego uwa¿am, ¿e jej muzyka potrafi zmieniaæ ludzi, a czasem pchaæ ich do dzia³ania i nie jestem jedynym przypadkiem bo na europejskim forum i amerykañskim jest wiele takich osób które dziêki niej co¶ w sobie zmieni³y. Wystarczy drobny promyk jej s³onæa by poczyniæ zmiany i to jest piêkne.

Alizée Fan

http://imageshack.us/a/img824/5330/l14h.jpg

Stopka forum

RSS