Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.
Jak w temacie. Wybieramy najlepszy naszym zdaniem klan krasnoludzki. Dla przypomnienia dam szybk± notkê posi³kuj±c siê ksi±¿k± "Smoki krasnoludzkich podziemi".
Hylarowie - klan który od wieków rz±dzi Thorbardinem. Najbardziej wykszta³cony klan z smyka³kom do dyplomacji.
Klarowie - klan, który wed³ug legend zosta³ przeklêty przez bogów, za oszustwo podczas gry w ko¶ci z krasnoludzkim bogiem, Reorksem. W ka¿dej rodzinie istnia³a osoba ca³kowicie, lub czê¶ciowo szalona. Wspierali zazwyczaj Hylarów za opiekê jak± im udzielali.
Daewarowie - klan zajmuj±cy siê kap³añstwem. Po odej¶ciu bogów wiêksza czê¶æ przyst±pi³a do innych wyznañ, b±d¼ wst±pi³a do armii. Jeden z najbardziej wojowniczych klanów Thorbardinu.
Daergarowie - jeden z odga³êzieñ Theiwarów. Bardzo wojowniczy klan, zajmuj±cy siê prac± w kopalniach. Podczas wojen o bramê oskar¿ono ich o zdradê i str±cono na ni¿sze partie miasta-góry. Jednak gdy bohaterowie lancy przybyli pod górê dowiedli swej lojalno¶ci.
Theiwarowie - jedyny klan, który mo¿e pos³ugiwaæ siê magi±. Stali po stronie Tahisis. Z natury s± tchórzliwe, zach³anne i samolubne.
Agharowie - rasa, która do rady dosta³a siê dziêki Theiwarom, którzy chcieli zagarn±æ sobie ich g³osy. Na ich nieszczê¶cie krasnoludy ¼lebowe najczê¶ciej popiera³y Hylarów. Jest to rasa rozlaz³a, ¶mieszna
i niepotrzebuj±ca du¿o do ¿ycia.
Neidarowie - klan który ¿yjê nad góry, lecz który wci±¿ posiada miejsce w radzie. Klan ten wywêdrowa³ poza górê, aby hodowaæ byd³o, podró¿owaæ itd... Jednak podczas kataklizmu brama za nimi zatrzasnê³a siê, odcinaj±c ich od Thorbardinu
Ostatnio edytowany przez Silvan (2011-12-30 21:32:09)
Rycerz Miecza
Klarowie - mo¿e i byli szaleni (co swoj± drog± musia³o byæ do¶æ ciekawe), ale wspierali Hylarów (drugi w kolejno¶ci ulubiony klan), stanêli po ich stronie np. w wydarzeniach opisanych w "Smokach krasnoludzkich podziemi", gdzie udzielili im zbrojnego wsparcia w bitwie ze smokowcami i Theiwarami.
Mistrz podziemi
T± bitwê nazwa³bym potyczk± prêdzej.
Neidarowie - Bo ca³a reszta siedz±c tylko i wy³±cznie pod ziemi± jest nudna
Giermek
Nie wiedzia³em, ¿e tyle jest rodzai Krasnoludów hmmm.
Jakby ci Theiwarowie produkowali golemy, móg³bym ich polubieæ (chyba, ¿e jest co¶ o czym nie wiem)
a tak to bêdê tylko emanowa³ entuzjazmem do Hylarów.
Xazax twój g³os siê chyba nie doda³...
Ja te¿ jestem za Klarami. Nie wiem czemu, po prostu ten klan mi siê podoba .
Hylarowie, nie znam zbyt dobrze krasnoludów. Z ksi±¿ek o krasnoludach czyta³em tylko Ostrze Burzy, i ta frakcja chyba najbardziej mnie do siebie przekona³a.
Bardzo du¿o o tej rasie jest w ksi±¿ce "Smoki krasnoludzkich podziemi". Po za tym wyja¶nia siê tam (wiêkszo¶æ) b³êdów Ostrza burzy.
Giermek
Agharowie, zdecydowanie - nie bez powodu sam Raistlin by³ nimi oczarowany i chyba jako jeden z na prawdê nielicznych traktowa³ krasnoludy ¼lebowe bez tak charakterystycznej pogardy...
A jak sobie przypomnê ichniejszy 'oddzia³ wojowników' z bodaj¿e "Legend" (... albo Kronik, nie pamiêtam ju¿ kiedy mia³o miejsce akurat to konkretne cofniêcie siê w czasie Raistlina i Caramona), to a¿ mnie chêtka na ponowne przeczytanie ³apie
Rycerz Korony
Theiwarowie za to,¿e mog± pos³ugiwaæ siê magi±
Giermek
Agharowie... na zawsze
Po lekturze "Krasnoludów ¿lebowych" nie mam w±tpliwo¶ci. Powinni byæ pierwszymi wojownikami Chaosu. Poza tym maj± "w³asnego" smoka
Najwy¿szy Kleryst
Zdecydowanie Neidarowie. Najbardziej samodzielni, wszechstronni i rzek³bym "¶wiatowi". Tak gdzie¶ g³êboko, w samej istocie duszy, te¿ jestem Neidarem. Te¿ uwa¿am, ¿e trzeba byæ maksymalnie wszechstronnym, dbaæ o w³asn± reputacjê rzetelnego faceta, czuæ siê dobrze w ró¿nych a czasem przeciwnych przejawach wiedzy i pracy; st±d mo¿e fascynacja technik± i literatur±, technologi± chemiczn± i t³umaczeniem poezji, ¿ycie komputerem i wys³uchiwanie nagrañ symfonicznych. Zdecydowanie - Neidar.