Giermek
Witam.
To mój pierwszy post na tym portalu i od razu chcia³bym podzieliæ siê swoimi uwagami na temat tej¿e ksi±¿ki.
Tytu³ ofc znalaz³em jako e-book na forum ( za co z góry bardzo dziêkuje ) i od razu zabra³em siê za ni±, jako ¿e niezmiernie Mnie ciekawi± wydarzenia przed Kataklizmem.
Ksi±¿kê wch³on±³em w 3 dni... Moje wra¿enia? Baaardzo dobra. Akcja siê dzieje niemal¿e non stop. Zaskakuj±ce zwroty sytuacji ( w±tek Rennarda ;o) Szczegó³owe opisy bitew/potyczek.
Ale po skoñczeniu pozosta³ nie dosyt...
Przeczytawszy Kroniki, Legendy o Bli¼niakach oraz Drugie Pokolenie, które mam na swoim stanie zawsze mnie ciekawi³o: Jak Huma zosta³ rycerzem, jego przygody, walki ramie w ramiê z Magiusem i to jak siê skoñczy³a Smocza Wojna.
S±dzi³em, ¿e bêd± mi dane poznaæ okoliczno¶ci spotkania Pani± Lasu przez Humê, przygody Magiusa i Humy ( wprawdzie Rycerze Solamnijscy nie wspominaj± za du¿o o roli Magiusa w Smoczej Wojnie, co siê tyczy równie¿ Trzech Bractw Czarodziejów) ale czytaj±c wspomniane tytu³y + DL Nexus wyczyta³em, ¿e obaj bohaterowie walczyli razem, ¿e Huma po odkryciu kim jest Gwayneth mia³ wybór co do swojego losu, natomiast w "Legendzie o Humie" zosta³o to jako¶ tak pominiête....
No i zakoñczenie takie nijakie jakie¶...
Racja, ksi±¿ka mog³a by byæ dwa razy d³u¿sza. Podoba³a mi siê nie powiem, ale woja zosta³a opisana zbyt krótko, zbyt ma³o szczegó³owo.
Sam Magius by³ przecie¿ wielkim, legendarnym czarodziejem! Nie wiem czy to tylko moje odczucie ale, nie dostrzegam tej mocy w Legendzie o Humie.
Chocia¿ przyznam siê, ¿e minê³o trochê czasu odk±d ksi±¿kê t± czyta³em, gdy¿ by³a ona jedn± z pierwszych które przeczyta³em z cyklu. Chyba czas na powtórkê ;].
Mistrz podziemi
Ksi±¿kê te¿ czyta³em dawno.
Ale we¼cie pod uwagê ¿e posz³o to w tym kierunku ¿e po Katakli¼mie mieszkañcy krynnu ubarwiali trochê Legende o Humie. Tak jak jest z wszystkim
Ubarwili czy nie laska Magiusa to bardzo potê¿ny artefakt i musia³ j± dzier¿yæ czarodziej najwy¿szej klasy.
Giermek
Dziêki tej ksi±¿ce na dobre wkroczy³em do ¶wiata Krynnu
Niezbyt dzisiaj pamiêtam tre¶æ, któr± móg³bym j± zrecenzjowaæ , lecz dodam jedynie, ¿e wole czytaæ powie¶ci, których zakoñczenie porusza, gdzie bohater staje przed wyborem.
Rycerz Miecza
Ksi±¿ka ¶rednia, nie by³a jaka¶ wybitna, choæ zadowalaj±ca pod wzglêdem samego opisu losów Humy. Jak napisa³ Raistlin - za ma³o szczegó³ów dotycz±cych wojny. Czyta³em j± do¶æ dawno, jak wiele innych tytu³ów, pamiêtam jednak, ¿e gdy podchodzi³em do niej drugi raz, nie skoñczy³em jej.
Król Zjednoczonego Elfiego Królestwa.
Ja muszê szczerze powiedzieæ, ¿e mnie ksi±¿ka te¿ jako¶ bardzo nie poruszy³a. Mój brat j± czyta³ i jemu siê podoba³a. Porwa³ mnie chyba tylko w±tek z Rennardem, jego intrygi i zdrada. W±tek szukania Smoczych lanc
i (z tego co pamiêtam) trzy wyzwania nie by³y jako¶ bardzo ciekawe.
Giermek
Moim zdaniem ksi±¿ka jak najbardziej OK. Miejscami przyda³oby siê trochê wiêcej akcji (koñcówka jaka¶ taka za szybka), ale poza tym opowie¶æ fajna, trochê tak jakby z punktu widzenia rycerstwa. Najlepszym rozwi±zaniem by³aby druga ksi±¿ka o Magiusie, pisana z punktu widzenia magów. Wtedy historia by³aby kompletna.
Giermek
prawda ¿e ka¿dy ksi±¿kê na swój sposób odbiera, ale wiele jest zale¿no¶ci które na to wp³ywa - w moim odczuciu ksi±¿ka by³a s³aba, mo¿e dlatego ¿e moja przygoda z DL zaczê³a siê od Smoków jesiennego zmierzchu wiêc na dzieñ dobry mistrzowskie pióro Margareth i Tracy'ego, a by³o tych ksi±¿ek klika zanim wzi±³em do rêki Legendê o Humie - wiêc w tym przypadku wyobra¿enia o tym bohaterze by³y ogromne! i jaki¿ zawód gdy po przeczytaniu nie do¶æ ¿e niedosyt informacji to jeszcze postaæ Magiusa tak bardzo sp³ycona taka postaæ tak mocno upo¶ledzona zosta³a literacko w moim odczuciu ¿e a¿ nie mog³em uwierzyæ
ale jak pisa³em ju¿ na wstêpie - wp³yw na to mia³ fakt kolejno¶ci lektury, pewnie gdybym zacz±³ od Legendy moja opinia mog³aby byæ skrajnie ró¿na:/